A New Horizons tovább folytatja küldetését

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

A New Horizons névre hallgató űrszonda 2006. január 19-én indult útjára, majd 2007 februárjában elsuhant a Jupiter mellett, 2015 nyarán pedig hat hónapos vizsgálatot végzett a Plútó és holdjai közelében. 2019 januárjában a Kuiper-övben található Arrokoth objektumot vette szemügyre, és azóta is remek állapotnak örvend. Ennek következtében a NASA úgy döntött, hogy október 1-jén újból, immáron másodszor is meghosszabbítja küldetését, melynek keretén belül további tudományos megfigyelések várnak rá.

Forrás: NASA/APL/Dan Durda

A Kuiper-öv mélyén található New Horizons évente mintegy 300 millió mérfölddel (~ 482 millió km) távolodik a Földtől és a Naptól. Jelenleg rekordhosszúságú hibernációját tölti, amely június 1-jén kezdődött és 2023. március 1-jén ér véget. A hibernáció, amely a szonda „pörgő üzemmódjában” zajlik, üzemanyagot, az eszköz kopását, valamint a küldetés költségvetését is kíméli. A New Horizons azonban még ezen állapotában is éjjel-nappal gyűjti a porbecsapódások, valamint a plazma- és töltött részecskék méréseit, hogy jobban megértse a Kuiper-öv és a Nap külső helioszférájának környezetét. Aktív mérőműszerei a következőek: Venetia Burney Student Dust Counter (VBSDC), Pluto Energetic Particle Spectrometer Science Investigation (PEPSSI), SWAP (Solar Wind Around Pluto). Emellett minden hétfőn egy „zöld jelzőfénynek” nevezett kis jelet küld vissza, jelezve, hogy jól van. Mihelyst azonban a New Horizons felébred a hibernációból, felgyorsulnak a tennivalók a csapat számára, akik a hibernálásból származó tudományos adatok letöltésével fognak kezdeni.

Április harmadik hetében az űrszonda 5-6 hétig tartó intenzív bolygótudományi, asztrofizikai és heliofizikai megfigyelésekbe kezd a fedélzeti kamerák segítségével. A vizsgálatok között szerepelnek: az Uránusz és a Neptunusz tanulmányozása, távoli KBO-k (Kuiper-öv objektumok – Kuiper Belt Object) megfigyelése, a látható és az ultraibolya kozmikus háttérfény vizsgálata, valamint a „helyi” csillagközi hidrogéngáz feltérképezése. Továbbá a New Horizons továbbra is éjjel-nappal folytatja majd a porbecsapódási, plazma- és töltött részecskékkel kapcsolatos spektrométeres méréseket, akárcsak a hibernációja alatt.

Amint májusban befejeződik ezt az intenzív tudományos időszak, a New Horizons megkezdi ezen új adatok több hónapos visszaküldését a Földre, a még több, végleges Arrokoth tudományos adatokkal együtt. Szeptemberben aztán az űrszonda ismét nekilát a megfigyeléseknek, hogy további értékes információkkal szolgáljon a bolygótudomány, az asztrofizika és a heliofizika számára.

További érdekes hír, mely a misszióval kapcsolatos:

  • Chris Hersman, az APL rendszermérnöke újabb előrejelzéseket tett, miszerint a New Horizons valószínűleg elég energiával rendelkezik majd ahhoz, hogy a 2040-es évekig, sőt 2050-ig képes legyen tudományos adatokat gyűjteni. Ekkor az űrszonda több mint 125-ször olyan messze lesz a Naptól, mint a Föld.
  • Nemrégiben kezdték el tanulmányozni a New Horizons azon lehetőségeit, hogy elkészítsék a Voyager-misszió ikonikus, a Naprendszert magába foglaló családi portréjának 21. századi változatát. Hasonló tervek vannak a Földdel kapcsolatban is, mint „Halványkék pöttyel”, de sokkal nagyobb távolságból, mint azt a Voyager tette.
Dark mode powered by Night Eye