A New Shepard ismét 6 űrturistát juttatott a Kármán-vonal felé

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A Blue Origin NS-21 missziója sikerrel zárult, így Jeff Bezos cége a harmadik olyan űrugrást pipálhatta ki, melynek során egyszerre 6 személy tartózkodott a New Shepard utaskabinjában. A küldetés alkalmával 1 hölgy, és 5 férfi jutott el a Kármán-vonal felé, ahol több mint 100 km magasságból csodálhatták meg bolygónkat, valamint élhették át pár percig a súlytalanságot. A személyzetről itt olvashattok bővebben.

A New Shepard magyar idő szerint 15:25-kor emelkedett el a texasi Corn Ranch indítóközpontból. A visszaszámlálást több kisebb-nagyobb szünet szakította meg, de ettől eltekintve az indítás teljesen rendben zajlott. A start után 2 perc 23 másodperccel történt meg a BE-3 hajtómű leállítása, azaz a MECO (Main Engine Cutoff). Ezt követte pár másodperc elteltével az utaskabin és a hordozó szétválása, majd a 6 utas számára a súlytalanság állapotának megtapasztalása. A New Shepard ezalatt szabadesésben közeledett a kijelölt leszállási zónához, T+07:03-nál röviddel a megszokott hangrobbanás után pedig beindult a hajtómű, és pár másodperc lebegés után T+07:24-kor földet ért a rakéta. Az utaskabin 107 km magasságig jutott, majd T+10:04-kor landolt 3 főernyője segítségével, ezzel sikeresen lezárva az NS-21 missziót. Az indítás visszanézhető a Blue Origin csatornáján ide kattintva.

Forrás: Blue Origin

Forrás: Blue Origin

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye