A NOAA JPSS-2 műholdja várhatóan november 1-jén indul

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) a JPSS-2 műhold új indítási dátumaként 2022. november 1-jét tűzte ki. Ennek hátterében egy kulcsfontosságú műszer, a VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) közelmúltbeli tesztjei során felmerült hibajelenség áll, ami miatt további időre volt szükség a termikus vákuumtesztek elvégzéséhez. A mérnökök ezzel kapcsolatban megállapították, hogy a hibát a teszt alatti hőmérséklet-ingadozások okozták, melyet a csapat a beállítások módosításával orvosolt, így a rendszer újbóli tesztelése már megfelelő eredményekkel szolgált.

Forrás: NOAA

A Joint Polar Satellite System (JPSS) egy fejlett, poláris pályán keringő műhold-konstelláció. A globális megfigyelőrendszer gerincének tekintett JPSS műholdak a Föld körül keringenek pólustól pólusig, és naponta 14-szer keresztezik az Egyenlítőt. A JPSS teljes rendszere 5 műholdból és egy földi rendszerből áll. Ezek a szatellitek a Suomi NPP, a NOAA-20 (korábbi nevén JPSS-1), a JPSS-2, a JPSS-3 és a JPSS-4, utóbbi kettő várhatóan 2028-ban, illetve 2032-ben indul.

A JPSS-2 az Északi-sarktól a Déli-sarkig tartó pályája során a Földet fogja pásztázni. A Föld fölött kb. 820 km magasságból olyan adatokat fog rögzíteni, amelyek az időjárás-előrejelzések, a szélsőséges időjárási események és az éghajlatváltozás szempontjából fontosak. Az említett VIIRS segítségével képeket fog gyűjteni a szárazföld, a légkör, a krioszféra és az óceánok globális megfigyeléséhez.

A JPSS-2 látványterve. Forrás: NOAA

A JPSS-2 a konstelláció harmadik műholdja, mely a tervek szerint a United Launch Alliance (ULA) Atlas-V rakétájával fog elindulni útjára a kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázisról. A sikeres pályára állást követően a NOAA-21-re átnevezett műhold fogja folytatni elődei, a NOAA-20 (korábban JPSS-1) és a Suomi-NPP munkáját. A startot a NASA Kennedy Űrközpontban működő Launch Services Program (LSP) fogja irányítani.

A NOAA és a NASA közösen felügyeli a JPSS programban résztvevő műholdak fejlesztését, indítását, tesztelését és üzemeltetését. A NOAA finanszírozza és irányítja a projektet, emellett kézben tartja a beérkezett adatokat. A NOAA megbízásából a NASA fejleszti és építi a műszereket, az űreszközöket és a kapcsolódó földi rendszert, valamint a műholdak indítását is az amerikai űrhivatal intézi.

Dark mode powered by Night Eye