A Northrop Grumman 19. küldetése újabb kísérleteket szállít az ISS-re

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A Northrop Grumman 19. küldetésével olyan kísérleteket szállít a Nemzetközi Űrállomásra, melyek tűzoltással, génterápiával, légköri megfigyeléssel kapcsolatosak, de mindezeken felül diákok által készített alkotások is helyet kaptak a Cygnus teherűrhajó rakterében. Az indítására a tervek szerint augusztusban kerülhet sor, melyről későbbi küldetésprofilunkban számolunk be.

Az idegsejtekkel kapcsolatos génterápia tesztelése

Az ISS National Lab által támogatott Neuronix demonstrációs kísérlet a (3D) sejtkultúrákra fókuszál, valamint egy neuron-specifikus génterápiát is tesztel. Utóbbi ígéretesnek tűnik a bénulásban és az olyan neurológiai betegségekben szenvedők lehetséges kezelésében, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Az AAV-génterápiáról készült felvétel. Forrás: Axonis Therapeutics, Inc.

A tűz viselkedésének megértése

A tűz viselkedésének megértése az űrben létfontosságú a tűzmegelőzési és tűzoltási módszerek kifejlesztéséhez. A Saffire (Spacecraft Fire Experiments) kísérlethez a Cygnus űrhajót használják, de csak miután az elhagyta az állomást. Erre a személyzet, és az ISS védelme miatt van szükség. A Saffire-VI lesz az utolsó ilyen jellegű vizsgálat, mely a korábbi eredményekre építve különböző oxigénszintek mellett vizsgálja a gyúlékonyságot, valamint demonstrálja a tűz észlelését és megfigyelését.

A Saffire-V kísérletben egy polimetil-metakrilát (plexi) égetnek el. A kutatók megállapították, hogy a lángok a súlytalanságban a vékonyabb bordákon és anyagokon (balra) jellemzően gyorsabban terjednek és égnek, mint a vastagabb mintákon (jobbra). Forrás: NASA

A légköri sűrűség mérése

Az ESA (Európai Űrügynökség) Multi Needle Langmuir Probe (m-NLP) elnevezésű vizsgálata a plazmasűrűséget figyeli az ionoszférában. Az űrállomás a méréshez használt műszer számára kiváló platformot nyújt, mivel az pont a megfelelő magasságban kering.

A Multi-Needle Langmuir Probe repülés előtti képe. Forrás: ESA

Jobb minőségű víz a személyzet számára

A 2008 őszén indított rendszer biztosítja a ISS-en szolgálatot teljesítő személyzet számára a vízfogyasztását és az ételkészítést. Az Exploration PWD nevű új berendezés fejlett vízfertőtlenítési és mikrobák szaporodását csökkentő módszereket alkalmaz, valamint meleg vizet is szolgáltat. A sikeres demonstráció után ezt a technológiát a jövőbeni felfedező küldetéseken és az űrállomáson is alkalmazhatják.

Az Exploration PWD. Forrás: Leidos

Diákok által készített digitális alkotások

A JAXA (Japán Űrügynökség) az I-Space Essay keretében egy olyan memóriakártyát küld az űrállomásra, amely diákok által készített digitális alkotásokat, például képeket és verseket tartalmaz. A projektben 74 iskola több mint 13 000 diákja vesz részt.

Forrás: Mitsumura-Tosho & IHI Corporation
Forrás: Mitsumura-Tosho & IHI Corporation
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye