A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines magáncég leszállóegysége, mely első amerikai kereskedelmi űreszközként érte el ezt a bravúrt!

Ismét sikeres holdraszállási kísérletet hajtott végre az emberiség! Az utóbbi években több áldozatot is szedett a Hold, a felszín elérése sosem volt és sosem lesz könnyű feladat, épp ezért volt óriási eredmény az Apollo-korszakban a hat sikeres leszállás, és jelent óriási sikert napjainkban is, ha egy leszállóegység megfelelően landol.

Az Intuitive Machines Nova-C „holdkompja” a második kereskedelmi amerikai űreszközként indult el útjára február 15-én, egy hetes utazása során pedig minden az előírtak szerint zajlott (a hírfolyamban minden fontos eseményt összefoglaltunk). Miután 21-én Hold körüli pályára állt a Nova-C, tegnap késő este kezdhette meg az utolsó, legnehezebb szakaszt jelentő ereszkedést. Előtte a nap folyamán a földi irányítás több alkalommal is módosította a landolás tervezett idejét, hogy még jobban felkészülhessenek a feladatra. Végül éjjel 0:24-re tűzték ki a végső időpontot, és a leszállóegység ennek megfelelően kezdte meg a fékező manővert és az ereszkedést.

Bár egy ideig még telemetriai adatokat is láthattunk az élő adás során, végül az utolsó fázisban egy kommunikációs probléma miatt nem volt lehetőségünk nyomon követni számok alapján az eseményeket. Az IM azt mindenképp megerősítette, hogy a Nova-C egy darabban leszállt, de úgy tűnt, az antennái nem álltak megfelelő pozícióban az adattovábbításhoz. Még a felszín elérése előtt, az utolsó 30 méteren egy speciális kamerát is kivetett az eszköz, mely a landolást volt hivatott rögzíteni.

Néhány órája a cég kiadott egy rövid közleményt, mely szerint sikerült helyreállítani a kommunikációt, az Odysseus stabil állóhelyzetben van és megkezdte az adatok továbbítását! Reméljük, hamarosan az első felvételek is megérkeznek!

Ezzel a sikerrel több elsőséget is magáénak tudhat a Nova-C:

  • az első amerikai kereskedelmi holdi leszállóegység, mely sikeresen landolt a Holdon
  • az első kriogenikus (mélyhűtött) hajtóanyagú űreszközként hajtott végre az űrben hajtóműves pályakorrekciókat, majd érte el a Holdat

Gratulálunk a teljes irányítócsapatnak a nagyszerű eredményhez, amit nem egy űrhivatalként, hanem egy magáncégként értek el! Bár a NASA támogatási programjának keretében valósult meg a küldetés, minden érdem a vállalaté. És természetesen a SpaceX-et is illendő megemlítenünk, akik hibátlanul állították Hold irányú pályára a Falcon-9-cel a Nova-C-t.

A leszállást mi is élőben közvetítettük, melyet ezen a linken tudtok visszanézni:

Dark mode powered by Night Eye