A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines magáncég leszállóegysége, mely első amerikai kereskedelmi űreszközként érte el ezt a bravúrt!

Ismét sikeres holdraszállási kísérletet hajtott végre az emberiség! Az utóbbi években több áldozatot is szedett a Hold, a felszín elérése sosem volt és sosem lesz könnyű feladat, épp ezért volt óriási eredmény az Apollo-korszakban a hat sikeres leszállás, és jelent óriási sikert napjainkban is, ha egy leszállóegység megfelelően landol.

Az Intuitive Machines Nova-C „holdkompja” a második kereskedelmi amerikai űreszközként indult el útjára február 15-én, egy hetes utazása során pedig minden az előírtak szerint zajlott (a hírfolyamban minden fontos eseményt összefoglaltunk). Miután 21-én Hold körüli pályára állt a Nova-C, tegnap késő este kezdhette meg az utolsó, legnehezebb szakaszt jelentő ereszkedést. Előtte a nap folyamán a földi irányítás több alkalommal is módosította a landolás tervezett idejét, hogy még jobban felkészülhessenek a feladatra. Végül éjjel 0:24-re tűzték ki a végső időpontot, és a leszállóegység ennek megfelelően kezdte meg a fékező manővert és az ereszkedést.

Bár egy ideig még telemetriai adatokat is láthattunk az élő adás során, végül az utolsó fázisban egy kommunikációs probléma miatt nem volt lehetőségünk nyomon követni számok alapján az eseményeket. Az IM azt mindenképp megerősítette, hogy a Nova-C egy darabban leszállt, de úgy tűnt, az antennái nem álltak megfelelő pozícióban az adattovábbításhoz. Még a felszín elérése előtt, az utolsó 30 méteren egy speciális kamerát is kivetett az eszköz, mely a landolást volt hivatott rögzíteni.

Néhány órája a cég kiadott egy rövid közleményt, mely szerint sikerült helyreállítani a kommunikációt, az Odysseus stabil állóhelyzetben van és megkezdte az adatok továbbítását! Reméljük, hamarosan az első felvételek is megérkeznek!

Ezzel a sikerrel több elsőséget is magáénak tudhat a Nova-C:

  • az első amerikai kereskedelmi holdi leszállóegység, mely sikeresen landolt a Holdon
  • az első kriogenikus (mélyhűtött) hajtóanyagú űreszközként hajtott végre az űrben hajtóműves pályakorrekciókat, majd érte el a Holdat

Gratulálunk a teljes irányítócsapatnak a nagyszerű eredményhez, amit nem egy űrhivatalként, hanem egy magáncégként értek el! Bár a NASA támogatási programjának keretében valósult meg a küldetés, minden érdem a vállalaté. És természetesen a SpaceX-et is illendő megemlítenünk, akik hibátlanul állították Hold irányú pályára a Falcon-9-cel a Nova-C-t.

A leszállást mi is élőben közvetítettük, melyet ezen a linken tudtok visszanézni:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye