A NuSTAR teleszkóp megfigyelte Napunk rejtett fényét

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Egy új felvételt tett közzé a NASA, melyen az ügynökség NuSTAR teleszkópja megfigyelt egy rejtett jelenséget, ami központi csillagunkhoz kötődik. Mivel az emberi szem még egy napsütéses napon sem látja az összes fényt, ami Napunkból érkezik, így az úgymond észrevétlen marad számunkra. Ezen a NuSTAR által készített új képen viszont megfigyelhetővé válik ennek a rejtett fénynek egy része, köztük a nagy energiájú röntgensugárzás is. Kis látómezeje miatt azonban a Föld körüli pályáról nem látja a teljes Napot, így a központi csillagunkról készített felvétele valójában 25 kép mozaikja, amelyek 2022 júniusában készültek. És bár az obszervatórium jellemzően a Naprendszeren kívüli objektumokat, például hatalmas fekete lyukakat tanulmányoz, Napunkról is rengeteg információ érkezett már általa.

Forrás: NASA/JPL

A fenti kompozit képen bal oldalt a NuSTAR adatait kék színnel ábrázolták, amit a japán Hinode műhold XRT műszerének megfigyeléseivel (zöld színnel), valamint a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) napfigyelő szatellit Atmospheric Imaging Assembly (AIA) képalkotójának obszervációjával (piros színnel) fedtek le. A NuSTAR által megfigyelt nagy energiájú röntgensugárzás a Nap atmoszférájában csak néhány helyen jelenik meg, ezzel szemben a XRT kis energiájú röntgensugarakat, az AIA pedig ultraibolya fényt észlelt.

A fenti képek kompozíciója. Forrás: NASA/JPL

A NuSTAR tehát segíthet a tudósoknak megoldani Napunk egyik legnagyobb rejtélyét, mégpedig azt, hogy annak külső atmoszférája, az úgynevezett korona miért melegszik több mint egymillió fokig, mely legalább százszor forróbb, mint a felszíne. Ez eddig is fejtörést okozott a tudósoknak, hiszen a Nap hője a magjából ered, és kifelé terjed. Összehasonlításképp ez olyan, mintha a tűz körüli levegő 100-szor forróbb lenne, mint annak lángjai.

A korona hőjének forrásául a Nap atmoszférájában lévő apróbb kitörések (nanofler) szolgálhatnak, melyek valószínűleg sokkal gyakrabban fordulnak elő – mint a normál kitörések –, és talán elég sűrűn ahhoz, hogy együttesen felmelegítsék a koronát. Ugyan egyes nanoflerek túl halványak ahhoz, hogy a Nap lángoló fényében megfigyelhessük őket, a NuSTAR képes észlelni a magas hőmérsékletű anyag fényét, amelyről úgy gondolják, hogy akkor jön létre, amikor nagyszámú nanofler keletkezik egymás közelében. Ez az adottság pedig lehetővé teszi a fizikusok számára, hogy megvizsgálják, milyen gyakori ez a jelenség, és hogy miként szabadul fel az energia.

Dark mode powered by Night Eye