A Parker Solar Probe 20. alkalommal közelítette meg a Napot

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A 2018-ban indított Parker Solar Probe 2024. június 30-án teljesítette a 20. elrepülését Napunk mellett, mellyel beállította távolsági (jobban mondva közelségi) rekordját is, hiszen ezúttal 7,26 millió kilométerre közelítette meg központi csillagunk felszínét. A  perihéliumra (egy heliocentrikus pályán keringő égitest pályájának azon pontja, ahol legközelebb található a Naphoz) június 29-én került sor, ekkor a szonda 635 266 km/h sebességgel (szintén rekord) haladt.

A Parker Solar Probe idén még egyszer, egészen pontosan szeptember 30-án fogja ugyanilyen távolságban és sebességgel megközelíteni a Napot, majd december 24-én ismét egy elhaladás következik, mely az utolsó három ilyen jellegű művelet egyike lesz. Ekkor az űrszonda nagyjából 6 millió km-es távolságban lesz, és ~692 000 km/h-val száguld majd.

A Napnak nincs szilárd, élesen elhatárolható felszíne. A rendkívül nagy sűrűségű mag és a végtelenül ritka napkorona között folyamatos a sűrűségbeli átmenet. A Napnak a felszínhez képest igencsak forró légköre van, amelynek a legkülső része a napkorona, ami rendkívül kiterjedt, és nagyon ritka. A légkör a Nap anyagából áll, és a gravitáció, valamint a mágneses erők láncolják azt csillagunkhoz.

Ha kíváncsiak vagytok az űrszondával kapcsolatos további cikkeinkre is, ide kattintva elérhetitek azokat.

Fantáziarajz. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye