A Perseverance által rögzített hangok a Marsról

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

Egy nemzetközi tudóscsoport elvégezte a Mars akusztikájának első elemzését. Az új tanulmányukból kiderül, milyen gyorsan terjed a hang a rendkívül vékony, főként szén-dioxidot tartalmazó légkörben, hogyan hangozhat a Mars az emberi fül számára, és hogyan használhatják a tudósok a hangfelvételeket arra, hogy egy másik világ finom légnyomás-változásait megvizsgálják. Továbbá ennek segítségével képesek felmérni a rover egészségi állapotát is.

A tanulmányban szereplő hangok többségét a Nature című folyóiratban tették közzé április 1-jén. Ezeket a hangokat elsősorban a Perseverance SuperCam mikrofonjával rögzítették, amely a rover árbócán található. A további felvételek egy második mikrofon által kerültek dokumentálásra, ami az alvázon bújik meg. Ez nemrég rögzítette a Perseverance egyik eszközének, a gDRT-nek (Gaseous Dust Removal Tool) a fújásait, amely a marsjáró által vizsgált sziklákról lekapart törmeléket távolítja el.

A két mikrofon elhelyezkedése a marsjárón. Forrás: NASA/JPL-Caltech

A felvételek eredménye: új ismeretek a marsi légkör különös jellemzőiről, ahol a hang sebessége lassabb, mint a Földön – és a hangmagasság (vagy frekvencia) függvényében változik. A Földön a hangok jellemzően 343 méter/másodperc sebességgel terjednek. A Marson azonban ezek az értékek változnak: a mély hangok körülbelül 240 méter/másodpercre, míg a magasabb hangok kb. 250 méter/másodpercre módosulnak.

A vörös bolygón a változó hangsebességet a vékony, hideg, szén-dioxiddal teli légkör okozza. A küldetés előtt a tudósok számítottak arra, hogy a Mars légköre befolyásolja a hangsebességet, de a jelenséget egészen a felvételek elkészítéséig nem figyelték meg. A vékony légkörnek köszönhetően a hangok csak rövid távolságot tesznek meg, a magasabb hangok pedig még ennél is kevesebbet. A Földön a hang körülbelül 65 méter után elhalkul, a Marson viszont már 8 méter után bekövetkezik ez a jelenség, a magas hangok pedig ezen a távolságon teljesen elvesznek. A SuperCam mikrofonjának felvételei a marsi légkör turbulenciája által keltett, korábban nem megfigyelt nyomásváltozásokat is felfedik.

Sylvestre Maurice, a Toulouse-i Egyetem asztrofizikusa, és a tanulmány vezető szerzője úgy fogalmazott: a hangfelvételek egyik legmeglepőbb jellemzője a Marson uralkodó némaság. Egyszer azt hittük, hogy elromlott a mikrofon, olyan csend volt.” Ez szintén annak a következménye, hogy a Marson ilyen vékony a légkör. Baptiste Chide, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium munkatársa, és a tanulmány társszerzője hozzátette: „A Mars nagyon csendes az alacsony légköri nyomás miatt, ez azonban az évszakok függvényében változik.” Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező őszi marsi hónapokban a Vörös Bolygó még zajosabbá válhat.

A csapat a fentieken túl azt is tanulmányozta, hogy a SuperCam mikrofonja mit vett fel az Ingenuity, a marsjáró útitársának és légi felderítőjének számító helikopter működő rotorjaiból. Ez egy jellegzetesen mély hangot produkált, ami 84 hertzen szólt. Emellett a SuperCam lézerével eltalált célpontok hangját is megfigyelték, amelyek 2 kilohertz fölötti magas hangot hoztak létre.

Az említett felvételeket ebben a videóban tudjátok meghallgatni, amit a JPL (Jet Propulsion Laboratory) osztott meg.

Dark mode powered by Night Eye