A Perseverance autonóm módon választja ki a SuperCam lézerének célpontjait

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

A Perseverance folytatta munkáját a Mars felszínén, melynek során távérzékelés segítségével megfigyeléseket végeztek különböző kőzetrétegeken, így keresve megfelelő helyet a mintavételhez. A rover május 15-21. közötti időszakban közel 400 méternyi haladást jegyzett fel, így missziójának 446. marsi napjáig összesen megközelítőleg 11,8 km távolságot halmozott fel a Mars felszínén.

A Perseverance a 442. marsi napon két célpontot választott ki a SuperCam lézerének célpontjául, hogy meghatározhassa azok elemi összetételét. Itt hozzá kell tenni, hogy a rover teljesen autonóm módon tette mindezt, a műveleti csapat parancsa nélkül. Ez azért lehet fontos a kutatások szempontjából, mert ha a marsjáró csapata választja ki a vizsgálni kívánt objektumot, akkor a megfigyelésekre csak másnap kerül sor. Ha azonban a Perseverance saját maga választja ki a célpontokat, akkor szinte azonnal rájuk irányíthatja a SuperCam lézerét. Így nincs szükség arra a több óráig tartó procedúrára, melynek során a Navcam által készített képek alapján kerülnek kiválasztásra az elemezni kívánt célpontok. A SuperCam által kapott eredmények azonnali birtokában a csapat időben értesülhet egy szokatlan összetételről, így még a rover továbbindulása előtt döntést hozhatnak a további vizsgálatokról.

Az AEGIS szoftver által kiválasztott két célpont. Forrás: NASA/JPL-Caltech

A célpontok kiválasztását lehetővé tevő szoftvercsomag neve az AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science), amelyet a JPL-ben fejlesztettek ki a korábbi rover-küldetésekhez, és amit a Perseverance SuperCam műszeréhez igazítottak. Az AEGIS parancsot küld a Navcam részére, hogy készítsen felvételt a területről. Ezt követően elemzés alá veti az elkészült képet, hogy megtalálja a sziklákat, amiket méret, fényesség és számos más jellemző alapján rangsorol. Ezután következhet az a folyamat, melyben a SuperCam elindítja lézerét a Navcam felvételekből kiválasztott egy vagy két kiemelt célpont felé.

Az AEGIS tesztelése a marsjárón márciusban kezdődött a SuperCam Remote Micro-Imager (RMI) képeinek gyűjtésével. Miután az egymást követő tesztek során több paramétert is finomhangoltak, az AEGIS először használta a lézert, melyre a múlt héten került sor. A használat után RMI felvételeket készítettek, amin láthatóvá vált, hol érte találat a kiválasztott célpontokat. A Perseverance csapata azt tervezi, hogy ezentúl gyakran fogja használni az AEGIS-t, annak érdekében, hogy gyorsabban kapjanak információkat a rover közelében található sziklák összetételéről.

RMI felvétel az AEGIS által kiválasztott egyik célpontról. A lézer a tíz célkeresztből álló vonalat célozta meg. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Dark mode powered by Night Eye