A Perseverance autonóm módon választja ki a SuperCam lézerének célpontjait

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

A Perseverance folytatta munkáját a Mars felszínén, melynek során távérzékelés segítségével megfigyeléseket végeztek különböző kőzetrétegeken, így keresve megfelelő helyet a mintavételhez. A rover május 15-21. közötti időszakban közel 400 méternyi haladást jegyzett fel, így missziójának 446. marsi napjáig összesen megközelítőleg 11,8 km távolságot halmozott fel a Mars felszínén.

A Perseverance a 442. marsi napon két célpontot választott ki a SuperCam lézerének célpontjául, hogy meghatározhassa azok elemi összetételét. Itt hozzá kell tenni, hogy a rover teljesen autonóm módon tette mindezt, a műveleti csapat parancsa nélkül. Ez azért lehet fontos a kutatások szempontjából, mert ha a marsjáró csapata választja ki a vizsgálni kívánt objektumot, akkor a megfigyelésekre csak másnap kerül sor. Ha azonban a Perseverance saját maga választja ki a célpontokat, akkor szinte azonnal rájuk irányíthatja a SuperCam lézerét. Így nincs szükség arra a több óráig tartó procedúrára, melynek során a Navcam által készített képek alapján kerülnek kiválasztásra az elemezni kívánt célpontok. A SuperCam által kapott eredmények azonnali birtokában a csapat időben értesülhet egy szokatlan összetételről, így még a rover továbbindulása előtt döntést hozhatnak a további vizsgálatokról.

Az AEGIS szoftver által kiválasztott két célpont. Forrás: NASA/JPL-Caltech

A célpontok kiválasztását lehetővé tevő szoftvercsomag neve az AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science), amelyet a JPL-ben fejlesztettek ki a korábbi rover-küldetésekhez, és amit a Perseverance SuperCam műszeréhez igazítottak. Az AEGIS parancsot küld a Navcam részére, hogy készítsen felvételt a területről. Ezt követően elemzés alá veti az elkészült képet, hogy megtalálja a sziklákat, amiket méret, fényesség és számos más jellemző alapján rangsorol. Ezután következhet az a folyamat, melyben a SuperCam elindítja lézerét a Navcam felvételekből kiválasztott egy vagy két kiemelt célpont felé.

Az AEGIS tesztelése a marsjárón márciusban kezdődött a SuperCam Remote Micro-Imager (RMI) képeinek gyűjtésével. Miután az egymást követő tesztek során több paramétert is finomhangoltak, az AEGIS először használta a lézert, melyre a múlt héten került sor. A használat után RMI felvételeket készítettek, amin láthatóvá vált, hol érte találat a kiválasztott célpontokat. A Perseverance csapata azt tervezi, hogy ezentúl gyakran fogja használni az AEGIS-t, annak érdekében, hogy gyorsabban kapjanak információkat a rover közelében található sziklák összetételéről.

RMI felvétel az AEGIS által kiválasztott egyik célpontról. A lézer a tíz célkeresztből álló vonalat célozta meg. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Dark mode powered by Night Eye