A Perseverance begyűjtötte új tudományos kampányának első kőzetmintáját

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A NASA Perseverance marsjárója március 30-án, csütörtökön küldetésének legújabb tudományos kampányának első mintáját gyűjtötte be és tárolta el.

A rover és tudományos csapata minden egyes kampánnyal egy új területet fedez fel és tanulmányoz. A mostaniban, a Delta Top kampányban a Jezero-kráter deltatorkolatának tetejét vizsgálják. A Perseverance eddig összesen 19 mintát és három tanúcsövet gyűjtött, és nemrég 10 tubust helyezett el tartalékként a Mars felszínén a NASA-ESA (Európai Űrügynökség) Mars Sample Return kampányának részeként.

A tudományos csapat által „Berea” névre keresztelt kőzetből gyűjtött legújabb minta a misszió 16. kőzetmagja (vannak még minták regolitból – vagyis töredezett kőzetből és porból -, valamint a Mars légköréből is). A tudományos csapat úgy véli, hogy a Berea úgy alakult ki, hogy a Jezero-krátert feltöltő ősi folyó hordalékot szállította erre a helyre, és lerakta azokat a legyező alakú delta-torkolatnál, melyek kőzetté alakultak. Ez azt jelenti, hogy az anyag, amelyből a kőzet összeállt, a Jezero-kráter határain jóval túlról származhatott, és ez az egyik oka annak, hogy a csapat olyan ígéretesnek találja a kőzetet. Emellett a kőzet karbonátban gazdag. Az ilyen típusú kőzetek Földünkön jól megőrzik a megkövesedett életformákat. Ha a Jezero-kráter ezen részén jelen voltak a bioszignatúrák, akkor egy ilyen kőzet megőrizhette azokat.

A Mars éghajlatának tanulmányozása

Az egyik nagy rejtély, melyekre a kutatók válaszokat keresnek az, hogy milyen volt a Mars éghajlata akkor, amikor ezt a területet folyékony víz borította. Mivel a karbonátok a folyékony víz kémiai kölcsönhatásai miatt alakulnak ki, a tudósok számára rendkívül fontos, és a régmúltra visszanyúló adatokat szolgáltathatnak a bolygó éghajlatának változásairól. A most begyűjtött Berea-mintában található karbonát tanulmányozásával a kutatócsoport jobban megértheti a Mars éghajlatának változásait.

A Perseverance az első kampány során magmás kőzetmintákat gyűjtött a viszonylag sík kráterfenékről, majd eljutott a kráter deltájának aljához, ahol finom szemcséjű üledékes kőzeteket talált, amelyek a tómederben rakódtak le. Most egy olyan geológiai helyről vesz mintákat, ahol egy folyó torkolatánál lerakódott durva szemcsés üledékes kőzeteket találhatók. A minták sokszínűsége, (amelyeket a rover nem csak megfigyel, de be is gyűjt) lehetővé teszik a tudósok számára, hogy jobban megértsék, mi történt a Jezero-kráterben évmilliárdokkal ezelőtt.

A Perseverance az elkövetkező időszakban tovább halad a Jezero-kráter legyező formában lerakódott üledékből álló torkolatán, a kiszáradt folyómeder következő kanyarulatához, amelyet a tudományos csapat „Castell Henllys”-nek nevezett el.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye