A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

Kapcsolódó

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen ismét sikerült elcsípnie kamerájával egy porördögöt. A rover 2023. augusztus 30-án, a küldetés 899. marsi napján, a Jezero-kráter nyugati peremén haladva kapta lencsevégre a jelenséget. Az elkészült, 20-szorosára gyorsított videó mindösszesen 21 képkockából áll, amelyeket a Perseverance egyik navigációs kamerája rögzített.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A felvételek adatait figyelembe véve a tudósok megállapították, hogy ez a bizonyos porördög körülbelül 4 kilométerre volt a „Thorofare Ridge” nevű területen, és megközelítőleg 19 km/h sebességgel szelte át a tájat. Szélességét tekintve 60 méteresre becsülték, és bár a kameraképen csak az alsó része látható (118 méter) a forgószélnek, a tudósok ennek ellenére a teljes magasságát is meg tudták saccolni.

„Nem látjuk a porördög tetejét, de az árnyék, amit vet, jó támpontot ad a magasság megállapításához.” – fejtette ki Mark Lemmon, a Perseverance tudományos csapatának tagja. „A legtöbbjük egy függőleges oszlop. Ha ez igaz erre a porördögre, akkor az árnyéka azt jelezné, hogy körülbelül 2 kilométer magas.” – tette hozzá a kutató.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye