A Perseverance megérkezett a deltatorkolat peremére

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A Perseverance kicsit több mint egy hónappal ezelőtt indult el tudományos munkájának következő fázisát jelentő helyszíne felé, és 31 nap, valamint mintegy 5 kilométer megtett távolság után április 13-án megérkezett a Jezero-krátert tápláló ősi folyó torkolatának peremére. A kutatók által „Three Forks”-nak nevezett hely (utalva arra a pontra, ahol a delta torkolat felfedezésére három útvonalválasztási lehetőség közül kell választani) a rover második tudományos expedíciójának, a „Delta Front-kampánynak” a kiindulópontja.

A Jezero-krátert egykor tápláló ősi folyó deltája a Perseverance által készített panorámaképen. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

A delta, a Jezero-kráter nyugati peremén található hatalmas, legyező alakú kőzet- és üledélerakódás, amely egy ősi marsi folyó és a Jezero-krátert egykor kitöltő tó összefolyásakor alakult ki évmilliárdokkal ezelőtt. Felfedezése a Perseverance tudományos csapat érdeklődésének középpontjában áll, mivel a deltában egykoron lerakódott finom szemcsés üledék tartogatja a legnagyobb esélyt az ősi, mikrobiális élet megőrződött maradványainak megtalálására.

A Delta Front-kampány április 18-án, hétfőn indult, amelynek során a Perseverance körülbelül egy hétig délnyugat, majd nyugat felé fog haladni. Ennek egyik célja, hogy felderítsék a legjobb útvonalat a deltatorkolat „megmászásához”, amely mintegy 40 méterrel emelkedik a kráterfenék fölé. Az előzetes felmérések alapján két lehetőség tűnik járhatónak, a „Cape Nukshak” és a „Hawksbill Gap”. A tudományos csapat a Hawksbill Gap útvonal felé hajlik, mivel rövidebb idő alatt lehet feljutni a delta tetejére, de ez változhat, amint a rover további információkat szerez a lehetőségek részletesebb elemzése után.

Bármelyik útvonalat is választja a Perseverance a delta tetején lévő fennsíkra, a csapat részletes tudományos vizsgálatokat fog végezni, beleértve további kőzetmagminták vételét is, majd megfordul, és ugyanezt elvégzi visszafelé leereszkedve is. A rover várhatóan körülbelül nyolc további mintát fog gyűjteni a Delta Front kampány során egy fél földi év alatt.

A leereszkedés befejezése után a Perseverance a jelenlegi tervek szerint ismét fel fog menni a delta torkolat tetejére (lehetséges, hogy egy másik, még bejáratlan útvonalon), hogy megkezdje a „Delta Top Campaign”-t, amely szintén körülbelül fél földi évig fog tartani.

A deltatorkolat felé vezető út során a Perseverance megörökítette azt a fékezőernyőt, amely a leszállás során lassította a marsjárót a Vörös Bolygó ritka légkörében. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Dark mode powered by Night Eye