A Perseverance megérkezett a deltatorkolat peremére

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A Perseverance kicsit több mint egy hónappal ezelőtt indult el tudományos munkájának következő fázisát jelentő helyszíne felé, és 31 nap, valamint mintegy 5 kilométer megtett távolság után április 13-án megérkezett a Jezero-krátert tápláló ősi folyó torkolatának peremére. A kutatók által „Three Forks”-nak nevezett hely (utalva arra a pontra, ahol a delta torkolat felfedezésére három útvonalválasztási lehetőség közül kell választani) a rover második tudományos expedíciójának, a „Delta Front-kampánynak” a kiindulópontja.

A Jezero-krátert egykor tápláló ősi folyó deltája a Perseverance által készített panorámaképen. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

A delta, a Jezero-kráter nyugati peremén található hatalmas, legyező alakú kőzet- és üledélerakódás, amely egy ősi marsi folyó és a Jezero-krátert egykor kitöltő tó összefolyásakor alakult ki évmilliárdokkal ezelőtt. Felfedezése a Perseverance tudományos csapat érdeklődésének középpontjában áll, mivel a deltában egykoron lerakódott finom szemcsés üledék tartogatja a legnagyobb esélyt az ősi, mikrobiális élet megőrződött maradványainak megtalálására.

A Delta Front-kampány április 18-án, hétfőn indult, amelynek során a Perseverance körülbelül egy hétig délnyugat, majd nyugat felé fog haladni. Ennek egyik célja, hogy felderítsék a legjobb útvonalat a deltatorkolat „megmászásához”, amely mintegy 40 méterrel emelkedik a kráterfenék fölé. Az előzetes felmérések alapján két lehetőség tűnik járhatónak, a „Cape Nukshak” és a „Hawksbill Gap”. A tudományos csapat a Hawksbill Gap útvonal felé hajlik, mivel rövidebb idő alatt lehet feljutni a delta tetejére, de ez változhat, amint a rover további információkat szerez a lehetőségek részletesebb elemzése után.

Bármelyik útvonalat is választja a Perseverance a delta tetején lévő fennsíkra, a csapat részletes tudományos vizsgálatokat fog végezni, beleértve további kőzetmagminták vételét is, majd megfordul, és ugyanezt elvégzi visszafelé leereszkedve is. A rover várhatóan körülbelül nyolc további mintát fog gyűjteni a Delta Front kampány során egy fél földi év alatt.

A leereszkedés befejezése után a Perseverance a jelenlegi tervek szerint ismét fel fog menni a delta torkolat tetejére (lehetséges, hogy egy másik, még bejáratlan útvonalon), hogy megkezdje a „Delta Top Campaign”-t, amely szintén körülbelül fél földi évig fog tartani.

A deltatorkolat felé vezető út során a Perseverance megörökítette azt a fékezőernyőt, amely a leszállás során lassította a marsjárót a Vörös Bolygó ritka légkörében. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye