A Perseverance megkezdte az ősi élet jeleinek keresését a Marson

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A NASA Perseverance marsjárója megkezdte az ősi élet nyomainak keresését a Marson. Ebben 2 méter hosszúságú mechanikus karja, illetve a végén elhelyezkedő műszerei lesznek segítségére. A rover már a tesztek során is a valaha készült legjobb kompozíciós elemzést produkálta a marsi porról.

A Perseverance robotkarja vizsgálat közben. Forrás: NASA

A PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) elnevezésű műszer röntgensugárral elemzi a sziklák vegyianyag összetételét. A SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals) ultraibolya lézer segítségével azonosítja a kőzetben található ásványokat, míg a WATSON közelképeket készít arról. Ezeket a mérési eredményeket kombinálva a tudósok felhasználhatják a vizsgált objektum szemcseméretének, textúrájának és összetételének meghatározásához, amelyek segítséget nyújthatnak a kőzet kialakulásának, részletes profiljának meghatározásában.

A Perseverance WATSON kamerájával készül közeli kép a Mars felszínéről. Forrás: NASA

A Perseverance felépítése. A robotkar végén elhelyezkedő PIXL, SHERLOC műszerek és a WATSON kamera segítségével történik a kőzetek elemzése. Forrás: NASA

Valószínűleg a Jezero-kráter évmilliárdokkal ezelőtt egy kráter-tó volt, emiatt is választották a Perseverance leszállóhelyéül. A tó és az azt tápláló vízfolyás már rég kiszáradt, a rover most az egykori tómedren halad át.

A tudósok számára a WATSON kamerával készített közeli felvételek már eddig is rengeteg adatot szolgáltattak a marsi kőzetekről (sikerült különböző színű és átmérőjű szemcséket, összecementálódott kőzeteket azonosítaniuk), a PIXL-ből származó adatokkal kombinálva fontos információkat szolgáltathatnak az adott kőzet képződésének történetéről. A kutatók így adatokat szerezhetnek az egykori vízfolyásról és az ősi, potenciálisan lakható marsi környezetről, úgymond történelmi pillanatfelvételt nyújthatnak a Jezero-kráterről.

A kép a PIXL elnevezésű műszer által egyetlen sziklán észlelt vegyi anyagokat mutatja be. Forrás: NASA

A Perseverance mintákat is vesz a marsi talajból, kőzetekből, amelyeket fém kapszulákba helyez és hátrahagyja őket a Mars felszínén annak érdekében, hogy később további kutatás céljából, egy jövőbeli küldetés során visszaszállítsák azokat a Földre. Az első mintavételi folyamatra hamarosan sor kerülhet, ami várhatóan 11 napig fog majd tartani az összetett folyamatok miatt.

A Perseverance első mintavételi területe a Cratered Floor Fractured Rough nevű területen. A marsjáró a világos színű kőzetekből fog mintát gyűjteni. Forrás: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye