A Perseverance önvédelmi mechanizmusa

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

Az autonóm funkciók birtokában lévő Perseverance amellett, hogy saját maga képes kiválasztani a vizsgálni kívánt célpontot, ugyanilyen módszerrel tudja megvédeni önmagát, illetve műszereit egy esetleges ütéstől, ütközéstől. Ennek szükségességét az indokolja, hogy a marsjáró számos mozgó alkatrészből tevődik össze, ideértve a robotkart, a fúrót, az árbocot, a műszerfedeleket, vagy a nagy nyereségű antennát. Tehát a rover testével vagy a marsi tereppel való nem várt ütközés akár helyrehozhatatlan károkat is okozhatna. Ennek elkerülése érdekében a Perseverance az ún. Rover Collision Model repülési szoftvert használja, mely leellenőrzi az elkövetkező mozgásokat, és autonóm módon leállítja a tevékenységet, ha ütközésre lát módot. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a robotkar ütközési esélyének vizsgálatához a Perseverance előre vetíti a kar következő mozdulatát, és ellenőrzi, hogy ezen mozgás bármely pontján nem ütközik-e a rover testével. Ha a szoftver úgy ítéli meg, hogy a mozdulatsor nem tartalmaz ilyen váratlan ütközést, akkor engedélyezi a mozgás megkezdését.

Azonban előfordulhatnak olyan esetek, mikor az említett robotkar közel kerül, vagy hozzá is ér egy adott műszerhez, illetőleg a rover testéhez. A szoftver ebben az esetben tisztában van a tevékenység során felmerülő kontaktussal, tehát érzékeli, hogy az szándékos, így lehetővé teszi, hogy megtörténjen a mozdulatsor. Emellett a program segítséget nyújt az autonóm módon kiválasztott vizsgálandó objektumok esetében is, hiszen az kiszűri azokat a célpontokat, melyek ütközést eredményeznének.

A jobboldali navigációs kamerával (Navcam) készült kép 2022. június 10-én. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye