A Planet Labs is bejelentkezett a SpaceX Rideshare-küldetéseire

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Tegnap jelentette be a Planet Labs Inc. űripari cég, hogy a SpaceX által meghirdetett ún. Rideshare-missziókat igénybe véve két Starlink küldetésen összesen 6 műholdat juttatnának az űrbe. A SkySat 16-21 műholdak az eddigi 15 eszközt egészítenék ki, melyek jelenleg is Nap-szinkron pályán keringenek. Az első három műholdat a kilencedik Starlink-küldetésen tervezik indítani júniusban, míg a 19-21 darabokat valamikor a nyár folyamán, valamelyik eddig meg nem erősített Starlink-misszió alkalmával juttatnák az űrbe.
A SpaceX már korábban is indított Planet Labs műholdat, pl. több Dove műholdat vitt magával az ISS küldetések alkalmával a Dragon teherűrhajó, de SkySat műhold eddig csak egy alkalommal volt a Falcon-9 rakománya (nevezetesen a 14-15 számúak). Ezek a 2018 decemberében indított SSO-A Rideshare-küldetésen álltak orbitális pályára, majd Nap-szinkron pályára.

A SpaceX egyre több megbízást kap a Rideshare programon belül, mely jól mutatja, milyen nagy igény van különböző cégek részéről a kisebb műholdjaik űrbe juttatására. Az első ilyen misszió 2019 harmadik negyedévében indult, azóta több cég is leszerződött már különböző küldetésekre a SpaceX-el, pl. a Momentus vagy az Exolaunch.

A Planet Labs SkySat csoportképe
Dark mode powered by Night Eye