A Psyche űrszonda hazaküldte első videóját

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Újabb remek fejlemény érkezett a Psyche űrszondán utazó DSOC (Deep Space Optical Communications) lézeres kommunikációs eszközzel kapcsolatban, mely nemrégiben ért el egy fontos mérföldkövet. Az akkor 16 millió kilométerről küldött tesztadatokat felváltotta egy nagy felbontású videó, a távolság pedig 31 millió (rekordot jelentő) kilométerre emelkedett, mely a Föld-Hold távolság mintegy 80-szorosa.

A technológiai demonstráció alkalmával egy 15 másodperces videót sugároztak a Földre, ami 101 másodperc alatt érte el bolygónkat, a sebesség maximális értéke pedig 267 megabit/másodperc (Mbps) volt. A berendezés által küldött adat célpontja a Palomar Obszervatórium Hale teleszkópja volt, ahonnan a videót tovább sugározták az ügynökség dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory (JPL) központjába.

A videót még az indítás előtt töltötték fel az űreszközre, melyen a JPL egyik alkalmazottjának háziállata, Taters látható, aki egy lézerfényt üldöz. Továbbá felfedezhetünk különféle grafikákat is, melyek számos más jellemzőt is illusztrálnak, úgymint a Psyche pályáját, a Palomar teleszkóp kupoláját, de a lézerrel és annak sebességével kapcsolatos technikai információk is leolvashatóak, ezenfelül Tater szívritmusa, színe is megjelenik.

December 4-én éjszaka a projekt 62,5 Mbps, 100 Mbps, majd a fentebb említett 267 Mbps lefelé irányuló adatátviteli sebességet demonstrált. A csapat ez idő alatt összesen 1,3 terabit adatot töltött le; összehasonlításképp a Vénuszra irányuló Magellan-misszió 1990 és 1994 közötti teljes küldetése alatt ez a szám 1,2 terabit volt.

Dark mode powered by Night Eye