A Psyche űrszonda hazaküldte első videóját

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

Újabb remek fejlemény érkezett a Psyche űrszondán utazó DSOC (Deep Space Optical Communications) lézeres kommunikációs eszközzel kapcsolatban, mely nemrégiben ért el egy fontos mérföldkövet. Az akkor 16 millió kilométerről küldött tesztadatokat felváltotta egy nagy felbontású videó, a távolság pedig 31 millió (rekordot jelentő) kilométerre emelkedett, mely a Föld-Hold távolság mintegy 80-szorosa.

A technológiai demonstráció alkalmával egy 15 másodperces videót sugároztak a Földre, ami 101 másodperc alatt érte el bolygónkat, a sebesség maximális értéke pedig 267 megabit/másodperc (Mbps) volt. A berendezés által küldött adat célpontja a Palomar Obszervatórium Hale teleszkópja volt, ahonnan a videót tovább sugározták az ügynökség dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory (JPL) központjába.

A videót még az indítás előtt töltötték fel az űreszközre, melyen a JPL egyik alkalmazottjának háziállata, Taters látható, aki egy lézerfényt üldöz. Továbbá felfedezhetünk különféle grafikákat is, melyek számos más jellemzőt is illusztrálnak, úgymint a Psyche pályáját, a Palomar teleszkóp kupoláját, de a lézerrel és annak sebességével kapcsolatos technikai információk is leolvashatóak, ezenfelül Tater szívritmusa, színe is megjelenik.

December 4-én éjszaka a projekt 62,5 Mbps, 100 Mbps, majd a fentebb említett 267 Mbps lefelé irányuló adatátviteli sebességet demonstrált. A csapat ez idő alatt összesen 1,3 terabit adatot töltött le; összehasonlításképp a Vénuszra irányuló Magellan-misszió 1990 és 1994 közötti teljes küldetése alatt ez a szám 1,2 terabit volt.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye