A Psyche űrszondán található lézeres kommunikációs eszköz először fogadott és küldött adatokat

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A Psyche űrszondán utazó DSOC (Deep Space Optical Communications) kommunikációs űreszköz közel 16 millió kilométerről (kb. 40-szer messzebbről, mint a Hold a Földtől) most először küldött „haza” tesztadatokat, melyet a Palomar Obszervatórium fogadott. Ezzel összefüggésben pedig kijelenthető, hogy a DSOC elnyerte az optikai kommunikáció eddigi legtávolabbi demonstrációja jelzőt.

A DSOC november 14-én a kora reggeli órákban érte el az ún. „első fényt”, miután a műszer lézeres adó-vevője elfogott egy erős, felfelé irányuló jelet, amelyet a kaliforniai Wrightwood közelében lévő Table Mountain létesítményben működő Optical Communications Telescope Laboratory továbbított. A tesztadatok egyidejűleg elküldésre kerültek a lefelé irányuló lézeren keresztül is, amely a „kapcsolat befejezése – closing the link” néven ismert eljárás, és ami a kísérlet elsődleges célja is egyben.

A DSOC lézeres lézer adó-vevője. Forrás: NASA/JPL-Caltech

„Az első fény elérése az egyik kritikus DSOC mérföldkő, ami megnyitja az utat a nagyobb adatátviteli sebességű kommunikáció felé, mely képes tudományos információk, nagy felbontású képek és streaming videók küldésére.” – mondta Trudy Kortes, a NASA washingtoni központjának technológiai demonstrációkért felelős igazgatója.

Ezen technológiai demonstrációval kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az nem továbbítja a Psyche misszió adatait, azonban annak kutatói folyamatosan együttműködnek a küldetéstámogató csapattal, hogy a DSOC üzemeltetése ne zavarja az űrszonda működését.

„A kedd reggeli teszt volt az első, amely teljes mértékben magában foglalta a földi eszközöket és a fedélzeti adó-vevőt, ami megkövetelte a DSOC és a Psyche műveleti csapatainak együttes munkáját. Félelmetes kihívás volt, és még sok munka vár ránk, de egy rövid időre sikerült adatokat továbbítani, fogadni és dekódolni.” – tette hozzá Meera Srinivasan, a JPL DSOC műveleti vezetője.

A DSOC operációs csapata. Forrás: NASA/JPL-Caltech
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye