A Relativity Space egy történelmi Saturn-V tesztállást bérelt ki a NASA-tól

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A 3D nyomtatással készülő rakétáiról híres Relativity Space bővíti tesztkapacitását, és a NASA Stennis Űrközpontjában fekvő A-2 tesztállást bérelte ki a Terran-R rakéta földi tesztjeihez – jelentette be néhány napja a cég egy közleményében. Önmagában a hír talán nem lenne túl érdekes, de az A-2 történelmi jellege miatt mégis érdemes beszámolni róla: az 1960-as években a Stennis volt az amerikai űrhivatal legnagyobb hajtómű és egyéb meghajtási egységek tesztközpontja, maga az A-2 pedig a Saturn-V rakéta második fokozatainak repülésre való felkészítő létesítménye, tehát az összes Apollo-küldetés, és az azt megelőző tesztrepülések előtt itt hajtották végre a szükséges hajtóműteszteket a rakétafokozatokkal.

Fotó: NASA

A tesztállást 1966-ban építették, és egészen 2009-ig, az űrrepülőgép-program utolsó szakaszáig használták. Elméletileg a Constellation-programnál is folytatódott volna a használata, ám a program törlése miatt közel egy évtizedig semmilyen tevékenységet nem hajtottak itt végre…mostanáig.
Új fejezetet nyitunk a Stennis Űrközpont történetében azzal, hogy ismét »életet lehelünk« a történelmi A-2 tesztkomplexumba a Terran-R fejlesztési programunk keretében. Nagyra értékeljük a NASA és Mississippi állam támogatását, és alig várjuk, hogy kiépítsük a szükséges infrastruktúrát, illetve kiképezzük az azt működtető csapatot” – nyilatkozta Tim Ellis, a Relativity Space elnök-vezérigazgatója. „A Terran-R közepes teherkapacitású, újrahasználható rakéta méreteiből adódóan egy meglehetősen nagy tesztállást igényel, és megtisztelő számunkra, hogy egy ilyen helyszínen folytathatjuk a fejlesztést ahhoz, hogy a rakéta világklasszis hordozóvá válhasson” – tette még hozzá Ellis.

Az A-2-t eredetileg maximum 6670 kN tolóerejű tesztekhez építették, de jelenlegi formájában kb. 2890 kN tolóerő terhelést képes elviselni. Ezt a Relativity Space fejlesztéseivel közel 14700 kN-ra tudják majd növelni, amivel az egyik legmasszívabb tesztállássá fog avanzsálni az Egyesült Államokban.
A cég jelenleg már két tesztállást, az E-2-t és az E-4-et is bérli a NASA-tól 10 éves hosszabbítási opcióval, így egyértelműen a Stennis Űrközpont lesz a Terran-R fejlesztésének „szíve”.

Így nézhet ki majd a fejlesztések után az A-2 tesztállás. Illusztráció: Relativity Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye