A RHESSI napkutató szonda visszatér a Föld légkörébe

Kapcsolódó

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A NASA nyugdíjazott RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager) napkutató szondája hamarosan visszatér a Föld légkörébe, ahol szinte teljesen el fog égni. Leszerelésére 2018. augusztus 16-án került sor, melynek okául az űreszköz öregedő vevőkészülékével való kapcsolatvesztés lehetőségét jelölték meg.

A Védelmi Minisztérium előrejelzése szerint a 299 kilogrammos szonda várhatóan április 20-án, magyar idő szerint 03:30-kor fogja elérni bolygónk légkörét +/- 16 órás bizonytalansággal. Az ügynökséggel karöltve természetesen továbbra is figyelemmel kísérik a visszatérést és frissíti az előrejelzéseket.

A RHESSI 2002-től 2018-ig figyelte alacsony Föld körüli pályáról a napkitöréseket és a koronakidobódásokat, segítve a tudósokat abban, hogy megértsék az ilyen erős energiakitörések keletkezésének fizikai hátterét. Mindezt egyetlen műszerével, egy képalkotó spektrométerrel érte el, amely a Napból érkező röntgen- és gammasugarakat rögzítette.

A számokat tekintve küldetése során több mint 100 000 röntgeneseményt, és több mint 75 000 napkitörést dokumentált, de nevéhez köthető például a Nap alakjára vonatkozó mérések javítása is.

Illusztárció. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye