A RHESSI napkutató szonda visszatér a Föld légkörébe

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A NASA nyugdíjazott RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager) napkutató szondája hamarosan visszatér a Föld légkörébe, ahol szinte teljesen el fog égni. Leszerelésére 2018. augusztus 16-án került sor, melynek okául az űreszköz öregedő vevőkészülékével való kapcsolatvesztés lehetőségét jelölték meg.

A Védelmi Minisztérium előrejelzése szerint a 299 kilogrammos szonda várhatóan április 20-án, magyar idő szerint 03:30-kor fogja elérni bolygónk légkörét +/- 16 órás bizonytalansággal. Az ügynökséggel karöltve természetesen továbbra is figyelemmel kísérik a visszatérést és frissíti az előrejelzéseket.

A RHESSI 2002-től 2018-ig figyelte alacsony Föld körüli pályáról a napkitöréseket és a koronakidobódásokat, segítve a tudósokat abban, hogy megértsék az ilyen erős energiakitörések keletkezésének fizikai hátterét. Mindezt egyetlen műszerével, egy képalkotó spektrométerrel érte el, amely a Napból érkező röntgen- és gammasugarakat rögzítette.

A számokat tekintve küldetése során több mint 100 000 röntgeneseményt, és több mint 75 000 napkitörést dokumentált, de nevéhez köthető például a Nap alakjára vonatkozó mérések javítása is.

Illusztárció. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye