A Rocket Lab demonstrációs műholdakat indít az E-Space számára

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Az új-zélandi Rocket Lab három demonstrációs műholdat indít az E-Space számára abból a célból, hogy validálják a szatellitek technológiáját és rendszereit. Az E-Space ezzel új lehetőségeket szeretne teremteni az űralapú platformokhoz való hozzáféréshez.

A műholdakat a tervek szerint az Electron hordozórakéta állítja pályára, ami a Mahia-félszigeten található Launch Complex-1 „A” jelű indítóállásáról fog startolni. Az indításra várhatóan 2022 második negyedévében kerül sor, ahol a műholdhármas egy „rideshare” küldetés része lesz.

A Greg Wyler által alapított E-Space fő profilja, hogy magasabb szintű képességekkel és alacsonyabb költségekkel rendelkező műhold-konstellációk telepítését biztosítsa, hogy a szolgáltatások és alkalmazások új generációját tegye lehetővé. A vállalat a fenntarthatóságot helyezi előtérbe céltudatos tervezéssel, amely minimalizálja és csökkenti a űrszemetet. Az E-Space céljaihoz sorolhatjuk még, hogy a kormányok és a cégek olyan privát műholdakból álló konstellációkat birtokolhassanak, amelyek képességei dinamikusan skálázhatóak, egyben a rugalmasság és az ellenálló képesség magas szintjét is fenntartják. Emellett a cég szeretné a teljes konstelláció kiépítésének idejét is lecsökkenteni, ami így évek helyett hónapokra redukálódna.

Launch Complex-1. Forrás: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye