A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a 14,4 millió dolláros szerződés keretein belül egy korong (avagy tányér) alakú műholdat fog az űrbe juttatni. Minderre a tervek szerint 2026-ban kerülhet sor, amit az Electron hordozóval fognak lebonyolítani, a küldetés pedig az STP-S30 nevet viseli majd, visszautalva a Space Test Program-ra. Utóbbi az Egyesült Államok Űrhaderejéhez (Space Force) köthető, és ami olyan űrbeli kísérleteket segít elő, melyek katonai szempontból hasznosak lehetnek.

Térjünk rá a misszió hasznos terhére, a 200 kilogrammos DiskSat elnevezésű kis műholdra. Mint azt említettük alakját tekintve nem szokványos, hiszen korong alakú; átmérője körülbelül 1 méter, vastagsága pedig nagyjából 2 és fél cm. Fejlesztéséért az Aerospace Corp. felelt, amelyet a NASA finanszírozott abból a célból, hogy egy lehetséges alternatívát biztosítson a kockaműholdak szabványának. A nagyon alacsony Föld körüli pályára (VLEO) induló űreszköz formája az ügynökség elmondása alapján nagyobb teljesítményt, egyben nagyobb felületet kínálhat a műszerek számára. Mindezeken felül több darab is egymásra helyezhető, ezzel segítve a helykihasználást, telepítésük viszont egyenként is megvalósítható.

Forrás: Aerospace Corp.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye