A Rocket Lab felvásárolja a SolAero Holdings nevű vállalatot

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

December 13-án jelentette be Twitteren a Rocket Lab, hogy 80 millió dollárért felvásárolják a SolAero Holdings, Inc. nevű vállalatot, mely a világ legnagyobb űrtechnológiai napelem-előállító gyártósorával rendelkezik. Peter Beck cégének ez újabb komoly előrelépés, hiszen a jövőben még szélesebb körben nyújthatnak megoldást űreszközökhöz, űrjárművekhez, de akár repülési szoftverekhez is. A mostani felvásárlásnak köszönhetően a világ legnagyobb kapacitásával állíthatnak elő „házon belül” gyártott napelem cellákat, és ez olcsó beszerzési árat jelenthet a partnereknek, elősegítve az űrkutatás fejlődését. A SolAero vállalati modellje jól illeszkedik a Rocket Lab struktúrájába, és a feltörekvő tervek eléréshez nagy mértékben hozzájárul.

A céget 1998-ban Albuquerque-ben alapították Új-Mexikóban, és azóta több mint 1000 küldetésben vállaltak támogató szerepet, 100%-os megbízhatósággal és sikerességi rátával. Többek között a NASA Parker Solar Probe napkutató és az Insight űrszondák napelemrendszere is a SolAeronak köszönhető, illetve a szintén a Marson tevékenykedő Ingenuity drónhelikopter napelemeit is ők gyártották, mely az első távirányítású repülést hajtotta végre egy másik bolygón idén áprilisban. A kereskedelmi űriparban betöltött szerepüket tekintve a OneWeb Internet-szolgáltató műholdhálózat energiaellátása fűződik a nevükhöz, de a NASA jövőbeli, Hold körüli pályán keringő Lunar Gateway űrállomás energiatermelő moduljának napelemei is tőlük származnak.

A Rocket Lab-nek ez volt a harmadik felvásárlása, melyek közül mind idén valósult meg: októberben az űripari szoftvereket gyártó ASI Aerospace LLC, és most decemberben az űreszközök leválási rendszereit gyártó Planetary Systems Corporation olvadt be az új-zélandi-amerikai magánvállalatba.

Az egyik Electron rakéta startja egy idei BlackSky-küldetésen. A Rocket Lab hasonlóan felívelő sikereket tudhat magáénak 2021-ben. Fotó: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye