A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és egy cubesatot állított poláris pályára.

A Rocket Lab idei hatodik missziójára került sor ma reggel, mely a Ready, Aim, PREFIRE elnevezést kapta. Utóbbi mozaikszó a NASA  Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment küldetését takarja, mellyel az űrhivatal tanulmányozni kívánja a Föld sarki régióinak hőveszteségét, további adatokat gyűjtve bolygónk változó éghajlatáról. A mostani első küldetést egy második is követni fogja, ami a „PREFIRE and Ice” nevet kapta. Mindkét esetben azonos műholdak végeznek méréseket, de mindegyik más-más pályát fog követni, melyek úgy jelölnek ki, hogy a PREFIRE-2 a PREFIRE-1 után néhány órával meghatározott területeken haladjon át, lehetővé téve rendszeres időközönként azonos mérések elvégzését, megvizsgálva, hogy a jég olvadása és más környezeti hatások, változások hogyan befolyásolják a sarki régiók hőveszteségének mértékét. A pólusok feletti mérések rögzítésével, amelyeket csak az űrből lehet begyűjteni, a PREFIRE lehetővé teszi a kutatóknak, hogy szisztematikusan tanulmányozzák a bolygó hőkibocsátását a hosszú hullámhosszú infravörös sugárzási tartományban ism minden korábbi érzékelőnél tízszer finomabb hullámhossz felbontással.

A mai felbocsátás során egy darab 6U méretű (20 cm × 10 cm × 34,05 cm élhosszúságú) cubesat indult az űrbe. Az Electron magyar idő szerint 9:28-kor hagyta el a Mahia-félszigeten fekvő Launch Complex-1B startállását. Az emelkedés első szakasza T+2:07-ig tartott, ekkor lezajlott a fokozatszétválás, és a második fokozat folytatta útját. 9 perccel és 19 másodperccel az indítást követően ez az egység is leállt, majd a végfokozat levált róla, mely a végleges kör alakú pályára állította a hasznos terhet. Erre a küldetés 54. percében került sor, a műhold pedig a kijelölt 525 km magas, 97,5° inklinációjú (azaz az Egyenlítővel bezárt hajlásszögű) pályán kezdhette meg immár önálló keringését. 

A mai felbocsátás kereken a 100. küldetés volt világszerte 2024-ben, a Rocket Lab pedig összességében a 48. alkalommal indított egy Electront.

Az indítás pillanata. Forrás: Rocket Lab
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye