A Rocket Lab indítja a NASA sarkvidékkel kapcsolatos kísérletének műholdjait

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

A minap érkezett a bejelentés arról, hogy a NASA a Rocket Lab Electron hordozóját veszi igénybe az ún. PREFIRE (Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment) nevű projektjének indítására. A misszió legfőbb célja, hogy a kutatók pontosabb képet kapjanak a Földre belépő és az onnan távozó energiáról.

Az ügynökség és a Wisconsin-Madison Egyetem által közösen kifejlesztett küldetés két darab, 6U méretű CubeSatból áll, melyek 10 hónapig fognak vizsgálódni az említett jelenséggel kapcsolatban. A projekt irányítását a JPL (Jet Propulsion Laboratory) végzi majd, továbbá a műszerek biztosításáért is ők felelnek. A Blue Canyon Technologies építi az űreszközöket, a Wisconsin-Madison Egyetem pedig az általuk gyűjtött adatokat dolgozza fel.

Pár szót ejtsünk még a PREFIRE kísérletről is, mely tudásunk bővítését célozza meg különösen az Északi-sarkvidékkel és az Antarktisszal kapcsolatban. A mérések elemzése az éghajlati és jégmodellekhez fog fűződni, így nagyobb és pontosabb képet kapva arról, hogy a felmelegedés miként befolyásolja a jövőben a tengeri jég elvesztését, a jégtakaró olvadását és a tengerszint emelkedését. Az éghajlati modellek javítása végső soron pedig segíthet pontosabb előrejelzéseket készíteni például a viharok súlyosságáról és gyakoriságáról.

Forrás: NASA/JPL
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye