A Rocket Lab indítja a NASA sarkvidékkel kapcsolatos kísérletének műholdjait

Kapcsolódó

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

A minap érkezett a bejelentés arról, hogy a NASA a Rocket Lab Electron hordozóját veszi igénybe az ún. PREFIRE (Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment) nevű projektjének indítására. A misszió legfőbb célja, hogy a kutatók pontosabb képet kapjanak a Földre belépő és az onnan távozó energiáról.

Az ügynökség és a Wisconsin-Madison Egyetem által közösen kifejlesztett küldetés két darab, 6U méretű CubeSatból áll, melyek 10 hónapig fognak vizsgálódni az említett jelenséggel kapcsolatban. A projekt irányítását a JPL (Jet Propulsion Laboratory) végzi majd, továbbá a műszerek biztosításáért is ők felelnek. A Blue Canyon Technologies építi az űreszközöket, a Wisconsin-Madison Egyetem pedig az általuk gyűjtött adatokat dolgozza fel.

Pár szót ejtsünk még a PREFIRE kísérletről is, mely tudásunk bővítését célozza meg különösen az Északi-sarkvidékkel és az Antarktisszal kapcsolatban. A mérések elemzése az éghajlati és jégmodellekhez fog fűződni, így nagyobb és pontosabb képet kapva arról, hogy a felmelegedés miként befolyásolja a jövőben a tengeri jég elvesztését, a jégtakaró olvadását és a tengerszint emelkedését. Az éghajlati modellek javítása végső soron pedig segíthet pontosabb előrejelzéseket készíteni például a viharok súlyosságáról és gyakoriságáról.

Forrás: NASA/JPL
Dark mode powered by Night Eye