A Rocket Lab indítja a NASA sarkvidékkel kapcsolatos kísérletének műholdjait

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A minap érkezett a bejelentés arról, hogy a NASA a Rocket Lab Electron hordozóját veszi igénybe az ún. PREFIRE (Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment) nevű projektjének indítására. A misszió legfőbb célja, hogy a kutatók pontosabb képet kapjanak a Földre belépő és az onnan távozó energiáról.

Az ügynökség és a Wisconsin-Madison Egyetem által közösen kifejlesztett küldetés két darab, 6U méretű CubeSatból áll, melyek 10 hónapig fognak vizsgálódni az említett jelenséggel kapcsolatban. A projekt irányítását a JPL (Jet Propulsion Laboratory) végzi majd, továbbá a műszerek biztosításáért is ők felelnek. A Blue Canyon Technologies építi az űreszközöket, a Wisconsin-Madison Egyetem pedig az általuk gyűjtött adatokat dolgozza fel.

Pár szót ejtsünk még a PREFIRE kísérletről is, mely tudásunk bővítését célozza meg különösen az Északi-sarkvidékkel és az Antarktisszal kapcsolatban. A mérések elemzése az éghajlati és jégmodellekhez fog fűződni, így nagyobb és pontosabb képet kapva arról, hogy a felmelegedés miként befolyásolja a jövőben a tengeri jég elvesztését, a jégtakaró olvadását és a tengerszint emelkedését. Az éghajlati modellek javítása végső soron pedig segíthet pontosabb előrejelzéseket készíteni például a viharok súlyosságáról és gyakoriságáról.

Forrás: NASA/JPL
Dark mode powered by Night Eye