A Rocket Lab is túl van az első idei sikeres küldetésén

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

A ma reggeli küldetésen sikeresen Föld körüli pályára juttatta rakományát a 18. Electron rakéta. Az „Another One Leaves The Crust” nevű misszió a Rocket Lab első idei indítása volt, melynek keretében a OHB Group telekommunikációs műholdját állították orbitális pályára. A kb. 200 kg-os eszközről sajnos szinte semmilyen információt nem tettek közzé, ugyanis egy kínai cég fogja használni, ezért kevés adat állt rendelkezésre.

Az indítást eredetileg múlt szombatra tűzte ki a Rocket Lab, azonban egy szenzorhiba miatt a halasztás mellett döntöttek. Tegnap pedig a rossz időjárás miatt ismét egy nappal csúsztatták a startot. Ma sem várták a legkedvezőbb feltételek az Electron startját, a felszíni és magaslati szelek is erősek voltak, és a visszaszámlálást meg is állították egy alkalommal, T-12 perccel a hajtóművek indítása előtt. Mintegy negyed órás „hold”, tehát várakozás után úgy ítélték meg a mérnökök, hogy az induláskor jobbak lesznek a feltételek, így folytatták a visszaszámlálást.

Kép

Forrás: Rocket Lab

Így végül magyar idő szerint 8:27-kor, még bőven a rendelkezésre álló időablakban (mely 7:45-9:15 volt) elhagyta a rakéta az LZ-1 indítóállást. Bár a szél eléggé megnehezítette az emelkedést, az Electron kis mérete és könnyű szerkezete ellenére minden gond nélkül emelkedett, hagyta el a legnagyobb aerodinamikai nyomást jelentő Max-Q fázist, és folytatta útját a világűr felé. T+2:35-nél sikeresen szétvált az első és második fokozat, majd a rakéta tovább gyorsult a kijelölt pályán. Az ún. hot battery swap, tehát a két akkumulátor-csomag cseréje is rendben lezajlott, végül pedig a második fokozat is a tervek szerint levált a végfokozatról, mely a küldetés befejezéseként a kijelölt időpontban kibocsátotta a műholdat. A Rocket Lab 9:49-kor erősítette meg a pályára állítást, és idei első idításuk sikerrel zárult.

Kép

Forrás: Peter Beck/Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye