A Rocket Lab rakétáit használná földi teherszállításra az amerikai hadsereg

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A Rocket Lab nemrég bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írt alá az amerikai hadsereggel, aminek keretein belül megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a vállalat rakétáit földi teherszállításra használják világszerte.

A CRADA (Cooperative Research And Development Agreement) elnevezésű kutatási és fejlesztési együttműködési megállapodást a globális katonai logisztikai műveleteket felügyelő U.S. Transportation Command-del írták alá. Ezek a CRADA-k az amerikai légierő rakétás teherszállítási projektjét támogatják, ami olyan koncepciókat kutat, amikkel az űrön keresztül, rakéták segítségével szállítanak berendezéseket. Olyasmi koncepció ez, mint a Starship PTP (Point To Point) is, amivel egy-egy városból egy óra alatt utasokat és egyéb rakományt juttatnának el egy másik helyszínre, csak itt nem lesznek emberek, és nem kiépített leszállóhelyre landol majd.

A szerződés keretein belül pontosan ezt fogják vizsgálni, mind az Electron, mind a Neutron esetében, illetve a Photon végfokozatot is bevonják. Utóbbinál megvizsgálják az űreszköz lehetséges felhasználási módjait Föld körüli pályán lévő áruraktárak platformjaként és a szállítmányok visszatérési járműveként.

A cég Neutron rakétája egy számítógépes grafikán. Forrás: Rocket Lab.

Peter Beck, a Rocket Lab alapító vezérigazgatója elmondta, hogy az ilyen fajta pontról pontra történő szállítás új lehetőségeket kínál a felszerelések gyors, órák alatt történő világkörüli szállítására, lehetővé téve a globális vészhelyzetekre és természeti katasztrófákra való gyorsabb reagálást.

Dark mode powered by Night Eye