A Rocket Lab rakétáit használná földi teherszállításra az amerikai hadsereg

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A Rocket Lab nemrég bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írt alá az amerikai hadsereggel, aminek keretein belül megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a vállalat rakétáit földi teherszállításra használják világszerte.

A CRADA (Cooperative Research And Development Agreement) elnevezésű kutatási és fejlesztési együttműködési megállapodást a globális katonai logisztikai műveleteket felügyelő U.S. Transportation Command-del írták alá. Ezek a CRADA-k az amerikai légierő rakétás teherszállítási projektjét támogatják, ami olyan koncepciókat kutat, amikkel az űrön keresztül, rakéták segítségével szállítanak berendezéseket. Olyasmi koncepció ez, mint a Starship PTP (Point To Point) is, amivel egy-egy városból egy óra alatt utasokat és egyéb rakományt juttatnának el egy másik helyszínre, csak itt nem lesznek emberek, és nem kiépített leszállóhelyre landol majd.

A szerződés keretein belül pontosan ezt fogják vizsgálni, mind az Electron, mind a Neutron esetében, illetve a Photon végfokozatot is bevonják. Utóbbinál megvizsgálják az űreszköz lehetséges felhasználási módjait Föld körüli pályán lévő áruraktárak platformjaként és a szállítmányok visszatérési járműveként.

A cég Neutron rakétája egy számítógépes grafikán. Forrás: Rocket Lab.

Peter Beck, a Rocket Lab alapító vezérigazgatója elmondta, hogy az ilyen fajta pontról pontra történő szállítás új lehetőségeket kínál a felszerelések gyors, órák alatt történő világkörüli szállítására, lehetővé téve a globális vészhelyzetekre és természeti katasztrófákra való gyorsabb reagálást.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye