A Rocket Lab rakétáit használná földi teherszállításra az amerikai hadsereg

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A Rocket Lab nemrég bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írt alá az amerikai hadsereggel, aminek keretein belül megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a vállalat rakétáit földi teherszállításra használják világszerte.

A CRADA (Cooperative Research And Development Agreement) elnevezésű kutatási és fejlesztési együttműködési megállapodást a globális katonai logisztikai műveleteket felügyelő U.S. Transportation Command-del írták alá. Ezek a CRADA-k az amerikai légierő rakétás teherszállítási projektjét támogatják, ami olyan koncepciókat kutat, amikkel az űrön keresztül, rakéták segítségével szállítanak berendezéseket. Olyasmi koncepció ez, mint a Starship PTP (Point To Point) is, amivel egy-egy városból egy óra alatt utasokat és egyéb rakományt juttatnának el egy másik helyszínre, csak itt nem lesznek emberek, és nem kiépített leszállóhelyre landol majd.

A szerződés keretein belül pontosan ezt fogják vizsgálni, mind az Electron, mind a Neutron esetében, illetve a Photon végfokozatot is bevonják. Utóbbinál megvizsgálják az űreszköz lehetséges felhasználási módjait Föld körüli pályán lévő áruraktárak platformjaként és a szállítmányok visszatérési járműveként.

A cég Neutron rakétája egy számítógépes grafikán. Forrás: Rocket Lab.

Peter Beck, a Rocket Lab alapító vezérigazgatója elmondta, hogy az ilyen fajta pontról pontra történő szállítás új lehetőségeket kínál a felszerelések gyors, órák alatt történő világkörüli szállítására, lehetővé téve a globális vészhelyzetekre és természeti katasztrófákra való gyorsabb reagálást.

Dark mode powered by Night Eye