A Rocket Lab sikeres indítással avatta fel új virginiai komplexumát

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Bár a Virginia Is For Launch Lovers névre keresztelt küldetés 2022 utolsó indítása lett volna decemberben a Rocket Lab számára, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt többször is halasztani kellett az indítást, amire végül múlt éjjel kerülhetett sor, így az új-zélandi-amerikai magáncég 2023 első indítása lett. Ami viszont még fontosabb, ez volt a nemrégiben átadott Virginia állambeli új LC-2 indítókomplexumból végrehajtott első felbocsátás is, így egy újabb tagot köszönthetünk az Egyesült Államokból rakétaindítást lebonyolító vállalatok között.

Az Electron rakéta három darab HawkEye műholddal kezdte meg az emelkedést magyar idő szerint pontban éjfélkor. Az összesen 90 kg hasznos teher nem jelentett gondot a kisteherbírású hordozó számára, és minden műveletet megfelelően hajtott végre az egyes fázisok során. A Rocket Lab ezúttal nem kísérelte meg az első fokozat irányított visszahozatalát. Miután a második fokozat elérte a kijelölt 550 km-es, 40,5° inklinációjú napszinkron pályát, a három kisméretű műhold levált róla, így a küldetést sikeresnek lehetett nyilvánítani.

A magáncég számára tehát jól indul 2023, és a sikeres amerikai bemutatkozással immár három indítóállással rendelkezik. Az év első ennek ellenére elég csendesnek ígérkezik, hiszen a jelenlegi tervek szerint csak május 1-jén indulna a következő Electron, de utána beindul a nagyüzem, és augusztusig bezárólag kilenc küldetés végrehajtására is sor kerülhet.

Fotó: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye