A Rocket Lab sikeres indítással avatta fel új virginiai komplexumát

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Bár a Virginia Is For Launch Lovers névre keresztelt küldetés 2022 utolsó indítása lett volna decemberben a Rocket Lab számára, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt többször is halasztani kellett az indítást, amire végül múlt éjjel kerülhetett sor, így az új-zélandi-amerikai magáncég 2023 első indítása lett. Ami viszont még fontosabb, ez volt a nemrégiben átadott Virginia állambeli új LC-2 indítókomplexumból végrehajtott első felbocsátás is, így egy újabb tagot köszönthetünk az Egyesült Államokból rakétaindítást lebonyolító vállalatok között.

Az Electron rakéta három darab HawkEye műholddal kezdte meg az emelkedést magyar idő szerint pontban éjfélkor. Az összesen 90 kg hasznos teher nem jelentett gondot a kisteherbírású hordozó számára, és minden műveletet megfelelően hajtott végre az egyes fázisok során. A Rocket Lab ezúttal nem kísérelte meg az első fokozat irányított visszahozatalát. Miután a második fokozat elérte a kijelölt 550 km-es, 40,5° inklinációjú napszinkron pályát, a három kisméretű műhold levált róla, így a küldetést sikeresnek lehetett nyilvánítani.

A magáncég számára tehát jól indul 2023, és a sikeres amerikai bemutatkozással immár három indítóállással rendelkezik. Az év első ennek ellenére elég csendesnek ígérkezik, hiszen a jelenlegi tervek szerint csak május 1-jén indulna a következő Electron, de utána beindul a nagyüzem, és augusztusig bezárólag kilenc küldetés végrehajtására is sor kerülhet.

Fotó: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye