A Rocket Lab sikeres küldetéssel avatta fel új indítóállását

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Magyar idő szerint tegnap 21:37-kor sikeresen elstartolt a Rocket Lab Electron rakétája az új-zélandi Mahia-félszigeten található Launch Complex-1 frissen átadott B jelű indítóállásáról, a „The Owl’s Night Continues” elnevezésű küldetés keretében.

Az idei első Electron rakéta elemelkedése az új, LC-B1 indítóállásról. Kép forrása: Rocket Lab

A küldetés során minden rendben zajlott, az elemelkedés után kb. két és fél perccel megtörtént az 1. és 2. fokozat szétválása, majd a vákuum-optimalizált Rutherford hajtómű beindítása is sikerrel zárult. A következő kritikus pillanat a repülés 6. percében érkezett el, amikor a „battery hot-swap”, azaz az akkumulátorok leválasztása történt meg. Az Electron rakéta turbószivattyúi ugyanis elektromos motorok segítségével működik, amihez folyamatos energiaellátás kell. Így a művelet során elengedhetetlen, hogy az elhasznált akkumulátorok leválasztása és a feltöltött energiatárolókra való átállás zökkenőmentesen történjen. A 2. fokozat T+00:09:20-nál érte el a megfelelő transzferpályát és bocsátotta útjára a végfokozatot ami a hasznos teher végső, 561 km magas napszinkron pályára történő állítását végezte. A kick stage Curie hajtóműve a repülés 49. percében indult be, hogy aztán néhány perccel később, T+00:53:03-kor útjára bocsátsa a rakományt, amely a Synspective Inc. japán űripari vállalat StriX-β műholdja volt. A 100 kg-os szatellit egy 30 darabra tervezett apertúraszintézises műholdkonstellációját (SAR – Synthetic Aperture Radar) 2. demonstrációs példánya. A vállalat és konstellációjának fő célja, hogy olyan képeket szolgáltasson, amelyek képesek a Föld felszínének milliméteres szintű változásainak észlelésére, és nem függnek az időjárási körülményektől vagy a napszaktól.

A vállalatnak ez volt az idei első, összességében a 24. indítása.

Az eseményt mi is közvetítettük, melyet alább vissza is nézhettek.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye