A Rocket Lab számára is sikeresen indult a 2024-es év

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Az Electron hordozórakéta hibátlanul teljesítette a küldetést, ráadásul az első fokozatot is sikerült visszahozni.

Az év első hónapjának utolsó napjára állt minden össze a Rocket Lab számára, hogy idei első küldetésüket végrehajtsák, miután a hétvégén több napos halasztásról kellett dönteniük a kedvezőtlen időjárás miatt. 

A megbízó a Spire Global Inc. volt, mely négy darab Space Situational Awareness nevű műholdjának felbocsátásával bízta meg az amerikai-új-zélandi magáncéget a Four Of A Kind küldetés keretében. Tavaly augusztus óta először jelöltek ki egy újrahasználandó Electron első fokozatot a misszióra (ezt a törzs egy részének piros festésével is jelezték).
A rakéta magyar idő szerint 7:34-kor emelkedett fel a Mahia-félszigeten fekvő Launch Complex-1B indítóállásról, majd a különböző fázisok is rendben végbementek: fokozatszétválás T+2:31-kor, a második fokozat gyorsítási folyamata T+9:20-ig, majd 1 órával és 17 perccel a start után az indítás sikeres lezárásaként a négy műhold leválása a végfokozatról. Utóbbi egy 560 km-es és 97° hajlásszögű alacsony Föld körüli pályán történt meg.

Mint említettük, az első fokozatot ezúttal ismét megkísérelték visszahozni. A korábbi helikopteres elkapásokkal nem kísérletezik már a cég, ezért ejtőernyős ereszkedéssel megfelelő sebességre lassítva a Csendes-óceánra szállt vízre a hordozó nagyjából T+18 perckor, amit utána gyorsan ki is emeltek a rá várakozó mentőhajóra. Így egy tökéletes napot zárt a Rocket Lab, ami jó alapot ad az igencsak sűrűnek ígérkező év további részére. 

Csodás fotó az új-zélandi indításról a Rocket Lab jóvoltából.

 

Image
A hordozó még a vízben… Fotó: Rocket Lab

 

…és már a mentőhajón, kiemelése után. Forrás: Peter Beck
Dark mode powered by Night Eye