A Rocket Lab tegnapi bejelentése

Kapcsolódó

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

Peter Beck, a Rocket Lab alapítója és vezetője tegnap bejelentette, hogy a legutóbbi küldetésen a Capella Space műholdján kívül az első Photon műholdat is pályára állították, mely a Rocket Lab saját fejlesztésű műholdja.

A Photon

A Photont a rakéta felső fokozatából az ún. kick stage-ből fejlesztették ki, és az űreszközzel a Rocket Lab immár teljeskörü szolgáltatást tud nyújtani a megrendőknek: indítással és műholdépítéssel együtt.
Peter Beck elmondta, hogy az Electron rakétával a kisméretű műholdak indítási költségét már sikeresen lecsökkentették, a következő lépés pedig, hogy a megrendelők számára a műholdgyártás több hónapos (vagy éves) nehézkes folyamatát is megkönnyítsék. A Rocket Lab adja a műhold alapját a Photonnal – mely gyakorlatilag egy önálló űreszköz beépített kommunikációval, navigációval, meghajtással és vezérléssel, illetve súlytól függően bármilyen pályára képes eljutni -, a megrendelőknek pedig csak a műholdra szerelt szenzorokkal és egyéb saját műszerekkel kell foglalkozni. A Photon képes akár a Holdra, Marsra, és a Vénuszra eljutni – Peter Beck nagy álma amúgy egy saját Rocket Lab küldetés a Vénuszra.

Az első Photon

A cég CEO-ja szerint így egy műhold több éves gyártási és tervezési folyamatát jelentősen le lehet egyszerűsíteni és csökkenteni.
A lépéssel a Rocket Lab “end-to-end” szolgáltatást tud nyújtani a vevők számára, és biztosak lehetünk benne, hogy további új megrendeléseket jelent majd a cégnek.

A most pályára állított Photon a “First Light” (Első Fény) nevet kapta, és működését 3-5 évre tervezték, eközben pedig felvételeket készít a Földről és az új technológia megbízhatóságát demonstrálja.

Dark mode powered by Night Eye