A Rocket Lab tegnapi bejelentése

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Peter Beck, a Rocket Lab alapítója és vezetője tegnap bejelentette, hogy a legutóbbi küldetésen a Capella Space műholdján kívül az első Photon műholdat is pályára állították, mely a Rocket Lab saját fejlesztésű műholdja.

A Photon

A Photont a rakéta felső fokozatából az ún. kick stage-ből fejlesztették ki, és az űreszközzel a Rocket Lab immár teljeskörü szolgáltatást tud nyújtani a megrendőknek: indítással és műholdépítéssel együtt.
Peter Beck elmondta, hogy az Electron rakétával a kisméretű műholdak indítási költségét már sikeresen lecsökkentették, a következő lépés pedig, hogy a megrendelők számára a műholdgyártás több hónapos (vagy éves) nehézkes folyamatát is megkönnyítsék. A Rocket Lab adja a műhold alapját a Photonnal – mely gyakorlatilag egy önálló űreszköz beépített kommunikációval, navigációval, meghajtással és vezérléssel, illetve súlytól függően bármilyen pályára képes eljutni -, a megrendelőknek pedig csak a műholdra szerelt szenzorokkal és egyéb saját műszerekkel kell foglalkozni. A Photon képes akár a Holdra, Marsra, és a Vénuszra eljutni – Peter Beck nagy álma amúgy egy saját Rocket Lab küldetés a Vénuszra.

Az első Photon

A cég CEO-ja szerint így egy műhold több éves gyártási és tervezési folyamatát jelentősen le lehet egyszerűsíteni és csökkenteni.
A lépéssel a Rocket Lab “end-to-end” szolgáltatást tud nyújtani a vevők számára, és biztosak lehetünk benne, hogy további új megrendeléseket jelent majd a cégnek.

A most pályára állított Photon a “First Light” (Első Fény) nevet kapta, és működését 3-5 évre tervezték, eközben pedig felvételeket készít a Földről és az új technológia megbízhatóságát demonstrálja.

Dark mode powered by Night Eye