A Rosetta szelfije

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

7 évvel ezelőtt a mai napon, 2014. szeptember 7-én készítette az európai Rosetta űrszonda az alábbi szelfit a a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökössel a háttérben. A felvétel a szonda Philae nevű leszállóegységének kamerájával készült, mindössze 50 km távolságra az üstököstől.

A Rosetta volt az első olyan űrszonda, amely pályára állt egy üstökös körül, illetve műszeres méréseket végzett egy üstökös felszínén. Korábban a NASA Deep Impact szondája (melyet 2005 januárjában indítottak útnak, azonban még ez év júliusában el is érte a célpontját) közelítette meg a Tempel 1 üstököst, és egy 350 kg-os egységet „lőtt” bele az égitestbe, azonban itt sem pályára állás nem történt, a becsapódó tárgy pedig nem végzett méréseket, ebben az esetben a Deep Impact a becsapódó egység által keltett hatásokat tanulmányozta.

Az üstökösök olyan időkapszulák, amelyek a Nap és a bolygók kialakulásának időszakából fennmaradó anyagokat tartalmaznak. Az üstökös gáz, por részecskéinek és szerkezetének vizsgálatával, valamint a távolról történő megfigyelések révén a Rosetta küldetése jelentős mértékben hozzájárult Naprendszerünk történetének megismerésében. Az űrszondával és a leszállóegységgel végül 2016. szeptember 30-án szűnt meg végleg a kapcsolat.

Korábbi részletes írásunkat a Rosetta űrszondáról itt olvashatjátok.

Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye