A Rosetta szelfije

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

7 évvel ezelőtt a mai napon, 2014. szeptember 7-én készítette az európai Rosetta űrszonda az alábbi szelfit a a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökössel a háttérben. A felvétel a szonda Philae nevű leszállóegységének kamerájával készült, mindössze 50 km távolságra az üstököstől.

A Rosetta volt az első olyan űrszonda, amely pályára állt egy üstökös körül, illetve műszeres méréseket végzett egy üstökös felszínén. Korábban a NASA Deep Impact szondája (melyet 2005 januárjában indítottak útnak, azonban még ez év júliusában el is érte a célpontját) közelítette meg a Tempel 1 üstököst, és egy 350 kg-os egységet „lőtt” bele az égitestbe, azonban itt sem pályára állás nem történt, a becsapódó tárgy pedig nem végzett méréseket, ebben az esetben a Deep Impact a becsapódó egység által keltett hatásokat tanulmányozta.

Az üstökösök olyan időkapszulák, amelyek a Nap és a bolygók kialakulásának időszakából fennmaradó anyagokat tartalmaznak. Az üstökös gáz, por részecskéinek és szerkezetének vizsgálatával, valamint a távolról történő megfigyelések révén a Rosetta küldetése jelentős mértékben hozzájárult Naprendszerünk történetének megismerésében. Az űrszondával és a leszállóegységgel végül 2016. szeptember 30-án szűnt meg végleg a kapcsolat.

Korábbi részletes írásunkat a Rosetta űrszondáról itt olvashatjátok.

Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye