A Roszkoszmosz és a NASA 2025-ig meghosszabbította az ISS-re irányuló kölcsönös űrrepülésekről szóló megállapodást

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

2025-ig egy orosz űrhajós biztosan utazni fog Dragon űrhajóval, illetve egy amerikai űrhajós Szojuz űrhajóval.

„Az ISS működésének és megbízhatóságának megőrzése, valamint a Roszkoszmosz orosz szegmensében legalább egy, az amerikai szegmensben pedig legalább egy NASA képviselő jelenlétének biztosításának érdekében, megállapodás született az amerikai partnerekkel az űrhajóscserék 2025-ig történő folytatásáról” – Roszkoszmosz.

2023 júliusában és decemberében két kiegészítést írtak alá a Roszkoszmosz és a NASA közötti megállapodás végrehajtásáról, amely az integrált személyzet orosz és amerikai űrhajókon történő űrrepüléséről szól. Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz emberes űrprogramokért felelős ügyvezető igazgatója november 23-án mondta el az orosz Interfaxnak, hogy a Roszkoszmosz és a NASA között létrejött kiegészítő megállapodás további két repülést jelent az ISS-re 2025-ig. Tavaly szeptember 15-én a Roszkoszmosz vezérigazgatója, Jurij Boriszov bejelentette, hogy további megállapodást készítenek az ISS-re irányuló kölcsönös űrrepülések 2025-ig történő meghosszabbítására. A NASA személyzetes repülési programjának vezetője, Kenneth Bowersox viszont azt mondta, hogy az amerikai fél érdekelt abban, hogy meghosszabbítsák a Roszkoszmosszal kötött megállapodást a repülésekről, akár az ISS-projekt végéig.

Jelenleg a Roszkoszmosz és a NASA megállapodása keretében két küldetés zajlik; szeptemberben indították a Szojuz MSz-24 orosz űrhajót, amely a két orosz űrhajóson kívül, Loral O ‘Hara NASA asztronautát is az ISS-re vitte. Augusztusban pedig elindult a Crew-7 küldetés, amely következtében Konsztantyin Boriszov, a Roszkoszmosz űrhajósa érkezett az állomásra. A következő orosz kozmonauta, aki a Dragon űrhajóval indul útnak és egyúttal részt vesz a Crew-8 küldetésben, Alekszandr Grebjonkin lesz.

Konsztantyin Boriszov a SpaceX szkafanderében. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye