A Roszkoszmosz és a NASA 2025-ig meghosszabbította az ISS-re irányuló kölcsönös űrrepülésekről szóló megállapodást

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

2025-ig egy orosz űrhajós biztosan utazni fog Dragon űrhajóval, illetve egy amerikai űrhajós Szojuz űrhajóval.

„Az ISS működésének és megbízhatóságának megőrzése, valamint a Roszkoszmosz orosz szegmensében legalább egy, az amerikai szegmensben pedig legalább egy NASA képviselő jelenlétének biztosításának érdekében, megállapodás született az amerikai partnerekkel az űrhajóscserék 2025-ig történő folytatásáról” – Roszkoszmosz.

2023 júliusában és decemberében két kiegészítést írtak alá a Roszkoszmosz és a NASA közötti megállapodás végrehajtásáról, amely az integrált személyzet orosz és amerikai űrhajókon történő űrrepüléséről szól. Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz emberes űrprogramokért felelős ügyvezető igazgatója november 23-án mondta el az orosz Interfaxnak, hogy a Roszkoszmosz és a NASA között létrejött kiegészítő megállapodás további két repülést jelent az ISS-re 2025-ig. Tavaly szeptember 15-én a Roszkoszmosz vezérigazgatója, Jurij Boriszov bejelentette, hogy további megállapodást készítenek az ISS-re irányuló kölcsönös űrrepülések 2025-ig történő meghosszabbítására. A NASA személyzetes repülési programjának vezetője, Kenneth Bowersox viszont azt mondta, hogy az amerikai fél érdekelt abban, hogy meghosszabbítsák a Roszkoszmosszal kötött megállapodást a repülésekről, akár az ISS-projekt végéig.

Jelenleg a Roszkoszmosz és a NASA megállapodása keretében két küldetés zajlik; szeptemberben indították a Szojuz MSz-24 orosz űrhajót, amely a két orosz űrhajóson kívül, Loral O ‘Hara NASA asztronautát is az ISS-re vitte. Augusztusban pedig elindult a Crew-7 küldetés, amely következtében Konsztantyin Boriszov, a Roszkoszmosz űrhajósa érkezett az állomásra. A következő orosz kozmonauta, aki a Dragon űrhajóval indul útnak és egyúttal részt vesz a Crew-8 küldetésben, Alekszandr Grebjonkin lesz.

Konsztantyin Boriszov a SpaceX szkafanderében. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye