A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében hoznák létre az ISS utáni években.

Úgy látszik, hogy a két nemzet nem igazán szeretné véglegesen elengedni egymás kezét a  Nemzetközi Űrállomás projektjének befejezése után, hisz az Egyesült Államokon, valamint Kínán kívül Oroszország a ROSSz űrállomással szeretne jelen maradni a közeli Föld körüli pályán. Mivel az Egyesült Államok és Kína között a viszony nem túl barátságos, sőt, egymás űrállomásaira be sem léphetnek, így joggal mondhatjuk azt, hogy az USA és a vele együtt dolgozó más nemzetek teljesen magukra maradnának az űrben és ez fordítottan is igaz lenne az oroszokra nézve (csupán feltételezés az, hogy az oroszok beléphetnek a Tienkung Űrállomásra). Éppen ezért a Roszkoszmosz és a NASA összefog annak érdekében, hogy ha a jövőben nem is működnek együtt nagy horderejű projektekben, azért mégis támaszkodhatnak egymásra az űrben. Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója elmondta, hogy a Roszkoszmosz és a NASA a leendő űrállomásaira egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal, amelyeknek az a célja, hogy a Nemzetközi Űrállomás utáni időkben továbbra is segítsék egymás űrhajósait az űrben, vagyis bármilyen vészhelyzet esetén az űrhajósok gond nélkül át fognak tudni repülni, majd dokkolni a másik ország űrállomására. Boriszov úgy fogalmazott; „találkoztam a NASA-s kollégáimmal, utálnánk elveszíteni ezt az együttműködést. Természetesen minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig folytassuk, mert ez hozzájárul a globális űrkutatáshoz.”

Jurij Boriszov. Forrás: Roszkoszmosz

„A biztonság érdekében állapodunk meg az univerzális dokkolóportok létrehozásában, mert a Föld körüli pályán az űrhajósok élete a legfontosabb. Azon, hogy vészhelyzet, vagy bármilyen más váratlan (esemény) esetén orosz vagy amerikai űrhajókkal lehessen dokkolni, nincs mit egyeztetni, meg kell menteni az embereket! Úgy gondolom, továbbra is ennek megfelelően fogunk tevékenykedni” – mondta Boriszov a kalugai Ciolkovszkij Állami Űrhajózástörténeti Múzeumban tartott előadásán a diákoknak. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a Roszkoszmosz eltökélt szándéka az, hogy ne veszítsék el a munkakapcsolataikat a NASA-val. „Sajnálatos, hogy az 1975-ös Apollo-Szojuz űrrepülések óta elért eredményeket mára nullára csökkentik” – mondta.
Ugyan Boriszov kifejtette, hogy 2030 után az Orosz Föderációnak és az Egyesült Államoknak nem lesznek már olyan nagyszabású közös projektjei, mint ma a Nemzetközi Űrállomás és a jövőben mindenki a saját útját járja majd, de egymás űrhajósaira, mint most is, a jövőben is vigyázni fognak.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye