A Roszkoszmosz jóváhagyta az orosz orbitális állomás létrehozásának ütemtervét

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A következő lépés a prototípusok gyártása és tesztelése lesz.

A leendő orosz űrállomás lassan, de valamennyire halad a megvalósítás felé, megannyi jóváhagyás után most személyesen a Roszkoszmosz főigazgatója, Jurij Boriszov és a 19 fő együttműködési vállalkozás vezérigazgatója is aláírta az ütemtervről szóló dokumentumot. Ebben szerepel az űrállomás moduljainak tervezése és gyártása, egy új generációs emberek szállítására alkalmas űrhajó (Orjol) repülési tesztjeinek biztosítása, a hordozórakéták (Angara) és a földi űrinfrastruktúra létesítményének létrehozása, valamint az iparban működő tudományos intézetek munkája és különféle projektek támogatása. Az űrállomás moduljainak telepítése a tervek szerint a tudományos és energetikai modul 2027-es indításával kezdődik. A tervek szerint 2030 előtt a négy, Föld körüli pályára bocsátott modulból hoznák létre az állomás alapját: tudományos és energetikai modul (NEM-ROSz), univerzális csomóponti modul (UUM), átjáró modul (SM) és az alap modul (BM). A második szakaszban 2031-től 2033-ig az állomást két célmodullal (CM1 és CM2) kibővítik. A földi űrinfrastruktúra feljesztése a Vosztocsnij Kozmodrómra vonatkozik, amely a jövőben Oroszország fő „űrbázisa” lesz. Most, az ütemterv aláírása után jöhet a munkaterv dokumentáció elkészítésének szakasza, amely szerint az állomás elemeit, makettjeit és prototípusait legyártják és ezeken teszteket fognak elvégezni. A márciusi hírek szerint az Orosz Föderáció 608,9 milliárd rubelt tervez költeni a ROSSz űrállomás létrehozására.

Jurij Boriszov aláírja a dokumentumot. Forrás: Roszkoszmosz
Az ütemterv.

Az orosz orbitális állomás a következőket teszi lehetővé:

  • Biztosítja az orosz emberes űrprogram folytatását, figyelembe véve az Orosz Föderáció ISS projektben való részvételének megszűnését.
  • Olyan tudományos és technológiai fejlesztési, nemzetgazdasági problémák megoldása, amelyek technológiai korlátok és a nemzetközi megállapodások feltételei miatt nem állnak rendelkezésre az ISS orosz szegmensében.
  • Az orosz emberes űrprogram versenyképességének növelése.
  • Az űrállomást platformként használják majd az űrtechnológiák tesztelésére.

Fontos kiemelni, hogy a Nemzetközi Űrállomás végleges elhagyása továbbra is az orosz szegmens állapotával és az első modul indításával függ össze. A Roszkoszmosz nem reagált azokra a hírekre, miszerint a NASA a SpaceX-et bízta meg egy úgynevezett „U.S. Deorbit Vehicle”-t, azaz egy Föld körüli pályáról letérítő jármű megépítésével.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye