A Sencsou-14 személyzete végrehajtotta második űrsétáját a hétvégén

Kapcsolódó

A nap képe #1063 – Electron visszaszerzés

Az Electron hordozórakéta visszaszerzése a Csendes-óceánból, miután sikeresen pályára...

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Ez volt a második űrséta a Sencsou-14 legénységének, melyek keretében a Tienkung (magyarul: Mennyei palota) új Ventien (magyarul: Mennyek keresése) labormodulját konfigurálták be.

A kínai állami média jelentései szerint, a két kínai űrhajós négyórás űrsétát tett a Tienkung űrállomáson kívül a hétvégén. Csen Tung (Chen Dong) és Caj Hszücsö (Cai Xuzhe), a Kínai Nemzeti Űrhivatal űrhajósai szombaton, magyar idő szerint 07:35-kor kezdték meg űrsétájukat a Tienkung állomáson kívül, ami összesen 4 óra 12 percig tartott.

A kis mechanikus kar segítségével Caj és Csen űrhajósok egy sor feladatot hajtottak végre, felszereltek több kapaszkodót, és az üzemanyag-átfejtő pumpát beüzemelték, valamint egy űrséta esetén felmerülő sürgősségi mentést szimuláltak. A duót a Tienkung űrállomáson belülről a társuk, Liu Jang (Liu Yang) segítette, aki két héttel ezelőtt szeptember 1-jén részt vett a személyzet első űrsétáján, Cseng Tunggal. 

A Sencsou-14 legénysége az újonnan érkezett Ventien labormodult konfigurálta be az űrállomáson. Kína július 24-én indította útjára a Ventien modult, majd néhány órával később dokkolt a Tienkung állomás Tienho moduljára, így az állomás moduljainak száma kettőre nőtt. Kínai tisztviselők szerint a Ventien kiegészítése lehetővé teszi, hogy a Tienkung állomás egyszerre hat űrhajóst be tudjon fogadni. A legénység várhatóan decemberben tér vissza a Földre, helyükre pedig érkezik Sencsou-15 személyzete.

További részletek a Ventien modulról: Ventien küldetésprofil

Munkában a Sencsou-14 személyzete. Forrás: CMSA

Liu Jang belülről segítette társait, és egyben ő felelt a robotkar irányításáért. Forrás: CMSA

A robotkar. Forrás: CMSA

Dark mode powered by Night Eye