A Sencsou-15 személyzete végrehajtotta első űrsétáját

Kapcsolódó

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

A szerdai napon érkezett a Kínai Nemzeti Űrügynökség bejelentése, miszerint az elkövetkezendő 24 órában a tajkonauták űrsétát fognak végrehajtani. A pontos időpont azonban egészen csütörtök estig titokban maradt, hiszen élő közvetítést sem lehetett látni az eseményről. Jó pár óra elteltével a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség nyilatkozatában kifejtette, hogy a Sencsou-15 tajkonautái pénteken 12 óra 16 perckor (pekingi idő szerint) befejezték első űrsétájukat. 

Az űr vákuumába Fej Csün-lung piros színű oldalcsíkozású szkafanderben, míg Csang Lu kék színű oldalcsíkozású űrruhában lépett ki, Teng Csingming pedig az űrállomáson belül dolgozott, hogy segítse társait az összes kitűzött feladat elvégzésében. A mintegy 7 órán át tartó járművön kívüli tevékenység (EVA) során számos műveletet elvégeztek, többek között a Mengtien (Álmodni a mennyekről) modulon kívüli szivattyúkészlet felszerelését. Emellett az űrállomáson kívüli korai telepítési feladatokat is abszolválták, mint pl. energiarészecske-detektorok és plazma képalkotó detektorok telepítését. Majd kipróbálták rakományátvivő mechanizmust, amelyet egy robotkar segítségével hajtottak végre. Ennek a kulcsfontosságú technológiának az elsajátítása nagymértékben javíthatja a modulon belüli és kívüli rakománycsere hatékonyságát, és csökkentheti a modult elhagyó űrhajósok számát.

Ez volt azon első űrséták egyike, amit a Tienkung befejezése után hajtottak végre. A Sencsou-15 személyzete a terveknek megfelelően a jövőben több űrsétát is végre fog hajtani, ezt maga az űrügynökség jelentette be.

Forrás: CMSA

Fej Csün-lung megfigyeli a robotkart működés közben. Forrás: CMSA

Forrás: CMSA

Dark mode powered by Night Eye