A Sencsou-15 személyzete végrehajtotta első űrsétáját

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

A szerdai napon érkezett a Kínai Nemzeti Űrügynökség bejelentése, miszerint az elkövetkezendő 24 órában a tajkonauták űrsétát fognak végrehajtani. A pontos időpont azonban egészen csütörtök estig titokban maradt, hiszen élő közvetítést sem lehetett látni az eseményről. Jó pár óra elteltével a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség nyilatkozatában kifejtette, hogy a Sencsou-15 tajkonautái pénteken 12 óra 16 perckor (pekingi idő szerint) befejezték első űrsétájukat. 

Az űr vákuumába Fej Csün-lung piros színű oldalcsíkozású szkafanderben, míg Csang Lu kék színű oldalcsíkozású űrruhában lépett ki, Teng Csingming pedig az űrállomáson belül dolgozott, hogy segítse társait az összes kitűzött feladat elvégzésében. A mintegy 7 órán át tartó járművön kívüli tevékenység (EVA) során számos műveletet elvégeztek, többek között a Mengtien (Álmodni a mennyekről) modulon kívüli szivattyúkészlet felszerelését. Emellett az űrállomáson kívüli korai telepítési feladatokat is abszolválták, mint pl. energiarészecske-detektorok és plazma képalkotó detektorok telepítését. Majd kipróbálták rakományátvivő mechanizmust, amelyet egy robotkar segítségével hajtottak végre. Ennek a kulcsfontosságú technológiának az elsajátítása nagymértékben javíthatja a modulon belüli és kívüli rakománycsere hatékonyságát, és csökkentheti a modult elhagyó űrhajósok számát.

Ez volt azon első űrséták egyike, amit a Tienkung befejezése után hajtottak végre. A Sencsou-15 személyzete a terveknek megfelelően a jövőben több űrsétát is végre fog hajtani, ezt maga az űrügynökség jelentette be.

Forrás: CMSA

Fej Csün-lung megfigyeli a robotkart működés közben. Forrás: CMSA

Forrás: CMSA

Dark mode powered by Night Eye