A Sencsou-15 személyzete végrehajtotta első űrsétáját

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A szerdai napon érkezett a Kínai Nemzeti Űrügynökség bejelentése, miszerint az elkövetkezendő 24 órában a tajkonauták űrsétát fognak végrehajtani. A pontos időpont azonban egészen csütörtök estig titokban maradt, hiszen élő közvetítést sem lehetett látni az eseményről. Jó pár óra elteltével a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség nyilatkozatában kifejtette, hogy a Sencsou-15 tajkonautái pénteken 12 óra 16 perckor (pekingi idő szerint) befejezték első űrsétájukat. 

Az űr vákuumába Fej Csün-lung piros színű oldalcsíkozású szkafanderben, míg Csang Lu kék színű oldalcsíkozású űrruhában lépett ki, Teng Csingming pedig az űrállomáson belül dolgozott, hogy segítse társait az összes kitűzött feladat elvégzésében. A mintegy 7 órán át tartó járművön kívüli tevékenység (EVA) során számos műveletet elvégeztek, többek között a Mengtien (Álmodni a mennyekről) modulon kívüli szivattyúkészlet felszerelését. Emellett az űrállomáson kívüli korai telepítési feladatokat is abszolválták, mint pl. energiarészecske-detektorok és plazma képalkotó detektorok telepítését. Majd kipróbálták rakományátvivő mechanizmust, amelyet egy robotkar segítségével hajtottak végre. Ennek a kulcsfontosságú technológiának az elsajátítása nagymértékben javíthatja a modulon belüli és kívüli rakománycsere hatékonyságát, és csökkentheti a modult elhagyó űrhajósok számát.

Ez volt azon első űrséták egyike, amit a Tienkung befejezése után hajtottak végre. A Sencsou-15 személyzete a terveknek megfelelően a jövőben több űrsétát is végre fog hajtani, ezt maga az űrügynökség jelentette be.

Forrás: CMSA

Fej Csün-lung megfigyeli a robotkart működés közben. Forrás: CMSA

Forrás: CMSA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye