A Space Perspective további fejlesztésre kapott támogatást

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A Space Perspective május 19-én jelentette be, hogy további 17 millió dollárra tettek szert, így folytathatják az utasszállító ballonrendszerük további fejlesztését, mely a tervek szerint egészen a sztratoszféráig fogja emelni a különleges kilátásra vágyókat. Az újabb befektetők neveire szintén fény derült a nyilatkozatban, köztük a Silicon Valley Bank, a Trinity Capital, és Henry Kravis, aki a KKR and Co. vállalat társalapítója.

A közölt adatok alapján a Space Perspective eddig összegyűjtött támogatása meghaladja a 65 millió dollárt, melyből 40 millió dollárt 2021 októberében sikerült elnyerniük egy „A” sorozatú fordulóban, ami a vezetők akkori közlése szerint teljes mértékben finanszírozza a vállalatot a kereskedelmi üzemeltetés megkezdéséig, amit 2024 év végére tűztek ki.

A vállalat Spaceship Neptune elnevezésű ballonrendszere nyolc utast és egy személyzeti tagot szállító kapszulát fog eljuttatni mintegy 30 kilométeres magasságba. A Space Perspective fejenként 125 000 dollárért árulja a helyeket, és hozzátették, hogy az első járatokra már elkeltek jegyek, de konkrét számot nem közöltek. A repüléseket a vállalat a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyével fogják elvégezni.

Forrás: Space Perspective

A teljes rendszer 3 fő részből áll: a SpaceBalloon-ból, egy tartalék leszállórendszerből (Reserve Descent System), és magából a Neptun kapszulából, amit a fentebbi képen láthatunk. A Neptun a teljes repülési fázis alatt rögzítve lesz a ballonhoz, ideértve az emelkedést, és a visszatérést is, ami zökkenőmentes, biztonságos és kíméletes repülést eredményez. A kapszula a tervek szerint több órán át maradna a levegőben, amivel egyedülálló kilátást nyújtana az utasok számára, majd az utazás végeztével az óceánba fog visszaereszkedni a ballonnal együtt.

Az SpaceBalloon megújuló hidrogénnel lesz feltöltve, ami nagyjából 20 km/h sebességgel fogja a magasba juttatni a Neptun kapszulát, így az élmény bárki számára elérhetővé válik, aki orvosilag alkalmas arra, hogy egy kereskedelmi légitársasággal repüljön. A léggömbhöz használt technológiájuk emellett már többször is bizonyított, hiszen már évtizedek óta használják a NASA és más ügynökségek küldetésein.

Forrás: Jake Chessum/Space Perspective

Az elsődleges repülési rendszer mellett a Neptune kapszulát egy tartalék ereszkedési rendszerrel is felszerelték, ami négy ejtőernyőt jelent. A ballon és a kabin között elhelyzett ernyők zökkenőmentesen és azonnal képesek átvenni az elsődleges rendszer feladatát egy esetleges vészhelyzet esetén, így garantálva a biztonságos ereszkedést.

A kapszula belsejében teljes kényelem várja az utasokat, amellett, hogy csodás kilátásban részesülnek. Összesen 9 darab (8 db az utasoknak, 1 db a személyzetnek) lehajtható plüss ülés található a Neptunban, melyek átkonfigurálhatók egy különleges esemény, például egy kétszemélyes vacsora vagy esküvő lebonyolításához. A panoráma ablakok egyenként 0,56 méter széles x 1,54 méter magasak, amik 360 fokos kilátást biztosítanak. A fedélzeten emellett található italbár, továbbá Wi-Fi szolgáltatás is.

A Neptun belülről. Forrás: Space Perspective

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye