A Spacejunkie mikrofon története – avagy mivel és hogyan sikerült felvenni az induló Starship hangját már több alkalommal is?

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Az egész 2022 nyarán kezdődött, amikor kis csapatunk az Egyesült Államokban tevékenykedett 2 hétig.

Csaba Imre, a Spacejunkie mikrofon atyja lassan két éve követi munkásságunkat, és még korábban kezdte el nyomon követni a Starship fejlesztését, hiszen a texasi Starbase-en, Boca Chica Village közvetlen szomszédságában egyre több kamera kezdte folyamatosan pásztázni akár 24/7-ben, a hét minden napján és órájában az egyre inkább felpörgő eseményeket.

Már akkoriban is volt egy mikrofonja, amit saját elmondása szerint oda is adott volna nekünk, ha ismét Amerikába utaznánk, de ez a szerkezet még nem működött rendesen. Ezért 2022 végére Imre újratervezte, és továbbra is az volt a terve, hogy kölcsönadja nekünk, ha úgy hozza az élet.

Közben hirtelen eljött 2023. április 20, azaz az első teljes Starship indításának napja. Imrében megfogalmazódott az a terv, hogy a kint tartózkodásunk során megismert Andrew-val, a Rocket Future Youtube-csatorna tulajdonosával közösen lehetne megvalósítani egy együttműködést, hogy olyan hangfelvételt készítsünk, amit sosem hallott még a világ! Andrew-val mi már 2023 eleje óta együttműködtünk, lehetőségünk lett az ő helyszíni élő közvetítéseit továbbosztani, ami hazánkban egyedülálló lehetőség volt. Ezt gondolta Imre kibővíteni azzal, hogy a kipostázott mikrofonnal Andrew felvegye a hanghatásokat, amiket aztán bemutathatunk a nagyközönségnek.

Elkészült a mikrofon! Fotó: Csaba Imre


A következő fontos lépés 2023 július elején jött, amikor Imre átadta a futárnak a kijavított mikrofont, mely egészen Dél-Texasig, Andrew kezébe jutott, aki immár a kamerára rögzítve tudta felvenni a Starshipek hangját. Erre egészen novemberig kellett várni, ekkor állt készen a 2. tesztrepülésre a SpaceX, de az eredmény mindenért kárpótolt mindannyiunkat!

Videónk a 2. tesztrepülésről:


Ezen cikk írásakor már a 3. repülés is lezajlott, és a mikrofon ismét nagyszerűen teljesített, hála Imre remek munkájának! Reméljük, még sokszor lesz lehetőség felvenni az óriásrakéta döbbenetes hanghatásait, ami ott a helyszínen szinte fájóan hathat az ember dobhártyájára!

Videónk a 3. tesztrepülésről:


Ha komolyabban és részletesebben érdekelnek a műszaki paraméterek, illetve a mikrofon elkészülésének folyamata, látogass el Imre, azaz Jimitek honlapjára. Ha pedig úgy gondolod, hogy anyagilag is támogatni szeretné ezt a lelkes és segítőkész fiatalembert, megteheti Imre Patreon oldalán!

Starship 2. tesztrepülés hangfelvétel
Starship 3. tesztrepülés hangfelvétel

Ezen a linken pedig Imre korábbi felvételeinek listája található.

Egy hasonló mikrofon is „részt vett” a Rakéta modellezők idei összejövetelén Baján. Fotó: Nagy Szabolcs (spacejunkie.hu)
Dark mode powered by Night Eye