A SpaceX 300. küldetése jelentette saját és egyben az Egyesült Államok utolsó indítását is 2023-ban

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Stílszerűen fejezi be az évet a cég, mely minden tekintetben egyeduralkodó volt 2023-ban is.

Elképesztő év van a SpaceX mögött, és magukhoz méltóan is zárják le 2023-at: a ma reggeli Starlink 6-36 összességében 300. küldetésük volt, ráadásul egy újabb rekordot is megdöntöttek! 

Az év utolsó főszereplője rakéta tekintetében a Falcon-9 B1069 volt, melynek feladata újabb 23 műhold alacsony Föld körüli pályára állítása volt. Az indítást a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállásáról kezdte meg a hordozó magyar idő szerint 5:01-kor, nem messze az LC-39A-tól, ahonnan alig pár órával azelőtt az idei ötödik Falcon Heavy indult el a USSF-52/OTV-7 küldetés keretében. Egész pontosan 2 óra 54 perc 40 másodperc telt el a két felbocsátás között, mellyel a korábbi 4 óra 11 perc 20 másodperces rekordot adták át a múltnak (a teljes űrtörténelem abszolút rekordját továbbra is az 1966. március 16-i Gemini-8/Atlas-Agena páros tartja 1 óra 40 perc 59 másodperccel).
Maga a küldetés ezúttal is problémamentesen zajlott, a 12. emelkedés után a 12. visszatérést is sikerrel abszolválta az első fokozat, mely az A Shortfall of Gravitas drónhajóra szállt le Florida partjaitól kb. 640 km-re az Atlanti-óceánon, így lényegében három hordozó teljesítette ezt pár óra alatt a Falcon Heavy két oldalsó fokozatát is beleértve. A második fokozat a szokásos egy órás keringést követően engedte útjukra a műholdakat, így az idei 96. misszió is teljes sikert jelentett a cég számára. Bár egészen tegnapig úgy tűnt, hogy 31-én még egy Starlink misszióra kerülhet sor, végül egy hivatalos bejegyzésben az X-en megerősítették, hogy ez volt az idei utolsó Falcon felbocsátás.

További statisztikai adatok: az összesen 300 küldetésből ez volt a 293. siker a SpaceX számára, a Falcon-9 286 felbocsátása közül a 283., zsinórban a 257. hibátlan repülés valamelyik hordozó jóvoltából. A cég idei összes missziója sikerrel végződött, és önmagában a 96 indítás óriási teljesítmény, amihez közel sem tudott senki más kerülni. A jövő évre előretekintve még magasabbra emelné a lécet a SpaceX, hiszen nem kevesebb mint 144 küldetés van tervben! Persze ehhez számos tényező kedvező együttállása kell, de ha legalább az idei ütemet tudják tartani, 120 Falcon és jó pár Starship indítás is összejöhet!

A Falcon-9 B1069 emelkedése a Falcon Heavy két oldalsó első fokozata között, melyek kevesebb mint 3 órával azelőtt tértek vissza sikeresen leszállási zónáikra. Fotó: SpaceX

 

Ezúttal sem maradhatott ki egy teliholdas felvétel, ahogy a rakéta elhúz „előtte”. Fotó: Manuel Mazzanti
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye