A SpaceX bemutatta az űrsétákhoz fejlesztett űrruháját

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A dizájn a már 4 éve alkalmazott, űrhajón belül használt ruhán alapul, de annál több védelmet nyújt.

Tegnap leplezte le a SpaceX saját weboldalán és az X-en az új, űrsétákhoz alkalmas űrruha dizájnját. A járművön kívüli tevékenységekhez (EVA) használatos ruházat az eddigi, kabinon belül viselt űrruhán alapul, de míg az csak a megfelelő nyomást biztosítja az űrhajósoknak, az EVA ruha annál nagyobb védelmet nyújt, és az űr vákuumában is alkalmazható. A bemutatóra a közelgő Polaris Dawn küldetés személyzetével került sor, akik egy nyilvános beszélgetésen számoltak be az új űrruha részleteiről.

Az egyik leglényegesebb fejlesztés az ízületek csatlakozási pontjainál alkalmazott lágy összeköttetés, melynek köszönhetően az űrhajósok jóval könnyebben lesznek képesek behajlítani végtagjaikat, mozgatni kezeiket akár az űrhajón belül az érintő képernyők kezeléséhez, akár kívül, űrséta közben.

Fotó: SpaceX

Másik látható újítás a sisakrostély fényvisszaverő rétege, a sisakon belül pedig több kamerát is felszereltek, amik az űrhajósok fejével együtt mozognak, illetve egy belső kijelzőt is kapott a rostély, amin az űrruha állapota követhető.

Az első kereskedelmi űrsétát Jared Isaacman, a Polaris-program megálmodója és egyben parancsnoka, illetve Sarah Gillis fogják teljesíteni, de mind a négy űrhajós (Kidd Poteet és Anna Menon is) végig a kabinon belül is ezt a ruhát viselik majd, hiszen a Crew Dragon nem fog rendelkezni légzsilippel, így az egész kabinban leengedik a nyomást, amikor a két űrhajós kilebeg az űr vákuumába egy köldökzsinórral összekötve. 

A Polaris Dawn személyzete balról jobbra: Anna Menon, Kidd Poteet, Jared Isaacman és Sarah Gillis. Fotó: SpaceX

A nyilvános bemutatón a négytagú személyzet tagjai ismertették a Polaris Dawn célkitűzéseit és a küldetés részleteit. Egy 1400 km x 700 km-es keringési pályára állnak majd, ami még a Van Allen övön belül van, de az eddigi legmagasabb Föld körüli pálya lesz, ahol asztronauták űrsétát teljesítenek (korábban a Hubble szervizküldetések is ~500 km-es magasságban történtek). A fenntartózkodás során a Starlink lézeres kommunikációs rendszerét is tesztelik, és összesen 48 különböző kísérletet hajtanak majd végre. A fő célok közé tartozik a röntgensugárzás mérése, az egyensúlyérzék és a látás változásának megfigyelései.
A Crew Dragon Resilience először 190 km x 1200 km-es pályára áll, ezt fogja módosítani a fent említett 1400 km x 700 km-re, majd a Földtávoli pontot is 700 km-re csökkentik, ezen a magasságon hajtják majd végre az űrsétát is, amit 2 órásra terveznek a kabin nyomáskiegyenlítési fázisokat is beleszámítva. 

Fotó: SpaceX

Fontos megemlíteni, hogy ez az űrruha inkább a korábbi Gemini-programban használt ruhákhoz hasonló, amikor „köldökzsinórral” együtt lebegtek ki az asztronauták az űrhajóból és nem távolodtak el attól túlságosan, tehát nem azonos a NASA ún. EMU (Extravehicular Mobility Unit) szkafanderével, melynek saját létfenntartó rendszere van és amivel a Nemzetközi Űrállomáson hajtják végre az űrsétákat, illetve a Holdon használatos szkafanderrel sem analóg.

A SpaceX egy videót is közzétett a Youtube-on, amit az alábbi linken érhettek el:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye