A SpaceX Crew-1 küldetés űrhajósai

Kapcsolódó

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

November 15-én éjszaka indul a SpaceX első operatív küldetése a Nemzetközi Űrállomásra négy űrhajóssal, akik az Expedíció-64 állandó személyzetéhez csatlakoznak, és várhatóan 6-7 hónapot töltenek majd el az ISS fedélzetén. Ismerkedjünk is meg a Crew-1 űrhajósaival.

A Crew-1 személyzete balról jobbra: Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins, Nogucsi Szóicsi

Parancsnok: Mike Hopkins (NASA)
Pilóta: Victor Glover (NASA)
Küldetés specialista: Shannon Walker (NASA)
Küldetés specialista: Nogucsi Szóicsi (JAXA)

Michael S. Hopkins
A Légierő Ezredese, NASA asztronauta
Született: 1968. december 28. Lebanon, Missouri állam

MIke Hopkins a Nemzetközi Űrállomáson

Mike Hopkins egy farmon nőtt fel a Missouri államban lévő Richland közelében. 1991-ben a University of Illinois egyetemen diplomázott repülésmérnöki szakon, 1992-ben pedig a Stanford egyetemen szerzett mestesdiplomát. 1992 januárjában csatlakozott a Légierőhöz, ahol űrtechnológiák kifejlesztésén dolgozott, 1996-tól tesztpilóta kiképzésben részesült. A legtöbbet C‐17 és C‐130 repülőgéppel repült és később egy csereprogram keretében a kanadai légierő tesztpilótája is lett. 2003-ban egy ösztöndíjat is elnyert: Olaszországban a Pármai Egyetemen tanult politikai ismereteket. 2003 és 2008 között a Pentagonban dolgozott, a NASA űrhajós képzésére pedig 2009-ben nyert felvételt. A 20. űrhajós osztály keretében 2011. novemberében fejezte be a kiképzését.
Első és eddigi egyetlen űrutazására 2013. szeptember 25-én indult Bajkonurból Szojuz űrhajóval. Hopkins az Expedíció-37/38 állandó személyzetének tagja volt a Nemzetközi Űrállomáson és 166 napot töltött a világűrben. Küldetése alatt 2 űrsétán is részt vett: Rick Mastracchioval egy meghibásodott szivattyúmodult cseréltek ki, összesen 12 óra 58 percet töltöttek kint.

A Crew-1 megérkezése után Hopkins a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről fog felesküdni, és csatlakozni az Amerikai Űrhaderő állományához, ezzel ő lesz az új önálló hadnem, a Space Force első űrhajósa.

Victor J. Glover
A Haditengerészet Parancsnoka, NASA asztronauta
Született: 1976. április 30. Pomona, California állam

Victor Glover űrséta tréningen

Victor Glover Kaliforniában nőtt fel, és a középiskola elvégzése után a San Luis Obispoban található California Polytechnic State University-n szerzett általános mérnöki diplomát 1999-ben. A diploma megszerzése után a Haditengerészet kötelékébe állt, ahol később három mesterdiplomát is szerzett, és 2007-ben a Légierő tesztpilóta képzését is elvégezte. 2011-ben a Japánban található Atsugi bázison is szolgált, ahol a felettesei az “Ike” becenevet adták neki az ” I Know Everything”, vagyis “Mindent tudok” hozzállása miatt. 40 különböző repülőggéppel több mint 3000 óra repülést hajtott végre, 400 alkalommal pedig repülőgép-hordozóra is leszállt.
A NASA-hoz 2013-ban nyert felvételt, az űrhajóskiképzését 2015-ben fejezte be. 2018 augusztusában a Kereskedelmi Személyszállító Program (Commercial Crew Program) űrhajósaként jelentették be, és mint az első operatív Crew Dragon küldetés tagját.
Glover lesz az első színesbőrű űrhajós, aki a Nemzetközi Űrállomáson állandó személyzet tagja lesz az Expedíció-64/65 részeként.

Shannon Walker
Asztrofizikus, NASA asztronauta
Született: 1965. június 4. Houston, Texas állam

Shannon Walker a texasi Houstonban született, és nőtt fel. A középiskola elvégzése után a Rice Egyetemen szerzett diplomát fizikából 1987-ben, ezután a Rockwell Space Operations Company-nél helyezkedett el, mely az űrrepülőgépek robotikus irányításáért felelt a Johnson Űrközpontban. Walker 7 űrsikló küldetésen is repülésirányító volt a Mission Control Centerben. Munkáját eközben három évre felfüggesztette, hogy asztrofikusi mesterdiplomát szerezzen, szakterülete a napszél hatásának vizsgálata volt a Vénusz légkörére.
1995-ben csatlakozott a NASA-hoz, és a Johnson Űrközpontban és a Nemzetközi Űrállomás robotikus integrációért felelős csoportjában dolgozott. 1999-ben egy évre Moszkvába költözött, ahol az orosz űrhivatallal és annak beszállítóival együttműködve koordinálták az ISS építését.
2004-ben, a 19. űrhajósosztály tagjaként kezdte meg kiképzését, amit 2006-ban fejezett be. Első űrutazására 2010. júniusában került sor, amikor a Szojuz TMA-19 tagjaként repült a Nemzetközi Űrállomásra, és az Expedíció 24/25 küldetés keretében fél évet töltött fent. Nem sokkal hazatérése után 2010-ben egy hosszútávú vízalatti expedíció (NEEMO 15) parancsnoka lett a Floridában partjaitól nem messze, a víz alatt 19 méterre található Aquarius laboratóriumban. Mivel több mint 24 órát töltött a víz alatt, ezért hivatalosan is “aquanauta” lett.
Második útjára a Nemzetközi Űrállomásra 2019 elején került volna sor a Szojuz MSz-12-vel, azonban jóval a küldetés előtt Christina Koch vette át a helyét, Walker pedig a Commercial Crew űrhajósai közé került át.

Nogucsi Szóicsi
Repüléstechnikai mérnök, JAXA űrhajós
Született: 1965. április 15. Jokohama, Kanagava prefektúra, Japán

Nogucsi a középiskola elvégzése után a Tokyo-i Egyetemre járt, ahol 1989-ben szerzett diplomát repüléstechnikából, 1991-ben pedig mesterdiplomát. Az iskolák után 5 évig az Ishikawajima-Harima Heavy Industriesűripari részlegén dolgozott kereskedelmi hajtóműveken. 1996-ban nyert felvételt a Japán Űrügynökséghez (JAXA) és két év múlva fejezte be az űrhajóskiképzést. A tanfolyam részeként Houstonban és Moszkvában is tanult. Később a Nemzetközi Űrállomás japán modulján, a Kibón is dolgozott mint technikai tanácsadó. Első útjára a világűrbe 2003 februárjában került volna sor az STS-114 küldetésen, azonban a Columbia szerencsétlensége miatt végül csak 2005-ben indulhattak el a Discovery-vel a Nemzetközi Űrállomásra (ez volt a Columbia-katasztrófa utáni első űrsikló-út). A misszió 13 napig tartott, melyen utánpótlást szállították az ISS-re, és Nogucsi három űrsétát is elvégzett a küldetés alatt: összesen 20 órát töltött kint a világűrben.
2009. decemberében indult második útjára, ezúttal a Szojuz TMA-17-el és már állandó személyzetként az Expedíció-22/23 keretében. A második küldetésén 163 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson.
Nogucsi az ötödik japán űrhajós, aki eljutott a világűrbe. Ő viszont az első űrhajós, aki űrrepülőgéppel, Szojuzzal és a Crew Dragonnal is utazni fog.

A Crew-1 személyzete a tegnapi főpróbán
Dark mode powered by Night Eye