A SpaceX Crew-2 küldetés űrhajósai

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Április 23-án indul a SpaceX második operatív küldetése a Nemzetközi Űrállomásra négy űrhajóssal, akik az Expedíció-65 állandó személyzetéhez csatlakoznak, és várhatóan 6 hónapot töltenek el az ISS-en. Ismerkedjünk is meg a Crew-2 űrhajósaival.

A küldetésről szóló részletes írásunkat itt találjátok.

Megan McArthur, Akihiko Hoshide, Thomas Pesquet és Shane Kimbrough a 39A indítóálláson szemlélik meg az űrhajójukat

Parancsnok: Shane Kimbrough (NASA)

Pilóta: Megan McArthur (NASA)

Küldetés specialista: Thomas Pesquet (ESA)

Küldetés specialista: Akihiko Hoshide (JAXA)

Shane Kimbrough

A Hadsereg (US Army) Ezredese, NASA asztronauta

Született: 1967. június 4. Killeen, Texas állam

Shane Kimbrough 1989-ben diplomázott a West Point katonai akadémián repülésmérnöki szakon, ezután a hadsereg másodhadnagya lett. Katonai pályfutása alatt több helikopteres egységnél is szolgált, és részt vett az Öbölháborúban is. 1998-ban mesterdiplomát szerzett, 2000-ben pedig a NASA-hoz csatlakozott, ahol a repülési szimulációkért felelős mérnök volt. 2002-ben sikeresen jelentkezett űrhajósnak, és 2004-ben hivatalos is asztronauta lett az alapkiképzés elvégzése után. Első űrrepülésére 2008 novemberében került sor: az STS-126 (Endeavour) küldetésen 16 napot tartózkodott a világűrben, feladatuk a Nemzetközi Űrállomás hálóhelyeinek bővítése volt. A misszió során Kimbrough két űrsétát is végrehajtott.

Második űrutazására már Szojuz űrhajóval került sor 2016 októberében. Az Expedíció-49/50 részeként 6 hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ahol majdnem végig parancsnok is volt, és 4 űrsétát is végrehajtott.

Feleségével három gyermekük született, hobbija a baseball, golf, súlyemelés és futás.

Megan McArthur

NASA asztronauta

Született: 1971. november 30. Honolulu, Hawaii

Megan McArthur 1993-ban diplomázott a Los Angelesben repülésmérnöki szakon, 2002-ben pedig mesterdiplomát szerzett óceánkutatásból. 2000-ben sikeresen jelentkezett a NASA-hoz, és két évvel később fejezte be a kiképzést. Első éveiben több projekten és a houstoni irányítóközpontban is dolgozott.

Első, és eddigi egyetlen űrrepülésére 2009 májusában került sor, az STS-125 küldetésen a Hubble teleszkóp utolsó javításán, ahol az űrsikló robotkarjának üzemeltetése volt a feladata. Később az Űrhajósiroda helyettes vezetője is lett. Férjével, a szintén űrhajós Bob Behnkennel egy gyermekük van. Érdekesség, hogy Behnken repült tavaly előszőr a most használatos Crew Dragon Endeavour űrhajóval a DM-2 küldetésen, most pedig felesége ugyanabban az ülésben ülve utazik majd.

Thomas Pesquet

Az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa

Született: 1978. február 27. Rouen, Franciaország

Thomas Pesquet 2001-ben szerzett repülésmérnöki mesterdiplomát Toulouse-ban, 2006-pedig az Air Frace légitársaság pilótaiskoláját végezte el. Dolgozott a Thales Aleniánál, illetve a Francia Űrügynökségnél is. 2009 májusában választotta ki az ESA, űrhajóskiképzését 2010 novemberében fejezte be. Első űrrepülésére 2016 novemberében került sor, melynek során 6 hónapot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson a „Proxima” misszió keretében és két űrsétát is végrehajtott. Űrrepülésével Pesquet lett a 10. francia, aki a világűrben járt. A mostani küldetésének vége felé várhatóan az ISS parancsnokságát is átveszi, illetve kiképzést kapott orosz űrruha (Orlan) használatára is, így valószínűleg orosz kollégáival űrsétát is végrehajt majd a Nauka tudományos modul megérkezése után.

Akihiko Hoshide

A Japán Űrügynökés (JAXA) űrhajósa

Született: 1968. december 28. Tokió, Japán

Hoshide 1992-ben szerzett gépészmérnöki diplomát Tokióban, a Kelo Egyetemen, 1997-ben pedig Houstonban végzett repülésmérnöki mesterszakon. 1992-től dolgozik a Japán Űrügynökségnek, részt vett például a HII rakéta kifejlesztésében is. 1999 februárjában választották ki űrhajósnak, tréningjét pedig 2001-ben fejezte be. Első űrrepülésére 2008-ban került sor a Discovery űrrepülőgéppel, az STS-124 küldetésen. A misszión csatlakoztatták a japán Kibo modult a Nemzetközi Űrállomáshoz. 2012 júliusában indult második útjára orosz Szojuz űrhajóval, és az Expedíció-32/33 tagjaként 127 napott töltött el a világűrben és 3 űrsétát is végrehajtott. A Crew-2 megérkezése után Shannon Walkertől veszi majd át az ISS parancsnokságát, ezzel Vakata Kóicsi után a második japán űrhajós lesz, aki ezt a posztot betölti.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye