A SpaceX CRS-23 tudományos kísérletei

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

A NASA közleménye szerint a SpaceX CRS-23 küldetéssel újabb tudományos kísérletek indulnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. A személyzet ezekben a kísérletekben elsősorban az emberi csonttal, különböző anyagokkal, valamint növényekkel összefüggésben lévő vizsgálatokat fog folytatni.

Vegyük is át a legfontosabbakat, melyek az augusztus végén induló Dragon űrhajó fedélzetén érkeznek.

A csontok egészségének megőrzése növényi melléktermékekkel

Az ún. READI FP kutatás azt hivatott feltárni, hogy a mikrogravitáció, valamint a kozmikus sugárzás milyen hatással van az emberi csontszövetre. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy a bioaktív anyagcseretermékek pl. élelmiszer lebontása közben keletkező antioxidánsok, képesek-e védeni a csontokat az űrben való tartózkodás alatt. A jövőbeni hosszabb űrutazások során fontos, hogy megelőzhető legyen az űrhajósok csontritkulása, amely főleg az ágyéki gerincben, a medencecsontban és a combcsontban figyelhető meg. Ennek fő okozója az oszteoklaszt sejtek aktivitásának növekedése, melyek a csontállomány lebontásáért felelősek.

A kutatás során tett felismerések hozzájárulhatnak a csontvesztés folyamatának megértéséhez, továbbá a betegség megelőzésében, kezelésében is segítséget nyújthatnak.

A szemek egészségének figyelemmel követése

A Retinal Diagnostics (a retinák diagnosztikája, azaz betegségeinek felismerése) tanulmány során egy fényalapú eszköz segítségével az űrhajósok retinájáról képeket, videókat készítenek, ezáltal folyamatosan dokumentálják a SANS (Space-Associated Neuro-Ocular Syndrome) elnevezésű látásprobléma előrehaladását. Ez a könnyű és kicsi eszköz klinikai vizsgálatra alkalmas lencsével rendelkezik, és az általa készített kép, illetve videó a probléma felismeréséhez használt modell tesztelésében segít.

Jürgen Drescher, a DLR vezető kutatójának nyilatkozata alapján a SANS az űrhajósok több mint kétharmadánál jelen van, ami feltételezhetően összefügg a hosszabb időtartamú -30 vagy annál több napos- űrutazással. Az esetlegesen jelentkező látásproblémákat a személyzet számára biztosított kontaktlencsékkel vagy szemüveggel enyhítik.

A SANS dokumentálására használt eszköz. Forrás: DLR/EAC

Robotikus segédeszközök

Itt elsősorban a személyzet a GITAI Japan Inc. által tervezett ún. Nanoracks-GITAI robotkar tesztelését fogja végezni mikrogravitációban. A kapott adatok fő célja a robotmunka fejlesztése, ezáltal az űrben végzett feladatok megkönnyítése. A robotok által nyújtott segítség emellett az űrhajósok biztonságát is növeli azáltal, hogy a veszélyesnek ítélt feladatokat nem a személyzet tagjainak kell elvégeznie. A technológia fejlődése azonban nem csak az űrben, hanem a Földön is fontos szerepet kaphat a katasztrófák elkerülése, megoldása során. A robotkar tesztelése az ISS első kereskedelmi moduljában, a Bishop légzsilipben történik majd. Az egyhetes vizsgálat során összesen 8, kb. egyórás kísérletet kell végrehajtani az eszközzel.

GITAI S1 robotkar a Bishop légzsilip makettjében. Forrás: GITAI, NRAL

Anyagok tesztelése

A MISSE-15 NASA tanulmány egyike a MISSE-vizsgálatok sorozatának, amely során a különböző anyagok, alkatrészek teljesítményét és tartósságát vizsgálják űrbéli környezetben. A kapott adatok olyan ismeretekkel szolgálnak, amivel jobb, strapabíróbb anyagok fejleszthetőek ki például a jövőbeli űrhajók építéséhez, vagy korszerűbb űrruhákhoz. Azonban meg kell említenünk, hogy a tanulmány eredményessége nem csak az űrben, hanem a Földön is kamatoztatható. Erősebb betont, hatékonyabb napelemeket, zord körülményeket is kibíró eszközöket hozhatunk létre ezek segítségével.

MISSE-FF laboratórium, amely otthont ad az anyagok vizsgálatához. Forrás:NASA

A növények stresszkezelésének segítése

Az űrbéli körülmények nem csak a személyzet egészségére vannak káros hatással, hanem a növények is jellemzően a stressz jeleit mutatják mikrogravitációban. Az APEX-08 tanulmány célja, hogy a növények stressz mérséklésére való képességét növeljék, ezáltal fejlődőképesebbé téve azokat. Ehhez a poliamin néven ismert vegyületek szerepét vizsgálják lúdfű segítségével, melynek során annak mikrogravitációs stresszre adott válaszait figyelik meg. A Földön ugyanis kimutatták, hogy a poliaminok jelentősen hozzájárulnak a környezeti stressz hatásának enyhítéséhez. Mivel a növények fontos potenciállal rendelkeznek a hosszú távú missziók bioregeneratív életfenntartásért felelős rendszerek szempontjából, az eredmények segíthetik a jövőbeli űrutazásokat.

Különböző genotípusú palánták képe a VEGGIE-kamrában. Készült a NASA Kennedy Űrközpontban. Forrás:NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye