A SpaceX egy ejtőernyőkre specializálódott céget vásárolt fel

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A The Information a minap arról számolt be, hogy a SpaceX csődeljáráson kívül felvásárolta a Pioneer Aerospace vállalatot, mely egyébként a Dragon űrhajók ejtőernyőit is biztosította. Az illetékes floridai bíróság november 22-én hagyta jóvá a megállapodást, ami zöld utat adott a hawthorne-i székhelyű cég számára, hogy 2,2 millió dollárt ajánlva magáévá tegye az említett Pioneer Aerospace-t.

A connecticuti vállalat egyébként évtizedes múlttal rendelkezik, mint ejtőernyő fejlesztő és beszállító, hiszen a Gemini-programtól kezdve, a Marsra irányuló küldetéseken át, egészen a Crew, és Cargo Dragon űrhajókig terjed a fennhatósága a felszerelés biztosítását illetően.

A Pioneer Aerospace még november 9-én benyújtotta az eszközvásárlási egyezményt, melyet a SpaceX-szel kötöttek, aminek értelmében utóbbi lényegében felvásárolta a Pioneer összes eszközét, ideértve az ejtőernyőkre vonatkozó szellemi tulajdonjogokat is. Magát az üzletet azonban egyik cég kívánta nyilvános keretek között részletezni, viszont egy meg nem nevezett ipari forrás arról adott tájékoztatást, hogy az ügylet mögött valószínűleg egyfajta biztonsági intézkedés áll. A beszállítói lánc megőrzésére irányuló megállapodás feltételezhetően olcsóbbnak mutatkozott, mint amennyit a SpaceX egy új importőr keresésére,  valamint az alkatrészek újbóli minősítésére költött volna.

Maga a felvásárlás azért is említésre méltó, mivel a SpaceX nem igazán szokott, vagy legalább is ritkán „kebelez” be más cégeket; a 2002. március 14-én, Elon Musk által alapított vállalat fennállása óta mindössze egy meg nem nevezett gépgyárat, és a Swarm Technologies nevű startupot vásárolta meg.

A Crew-4 űrhajójának csobbanása. Forrás: NASA/SpaceX
Dark mode powered by Night Eye