A SpaceX egy ejtőernyőkre specializálódott céget vásárolt fel

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A The Information a minap arról számolt be, hogy a SpaceX csődeljáráson kívül felvásárolta a Pioneer Aerospace vállalatot, mely egyébként a Dragon űrhajók ejtőernyőit is biztosította. Az illetékes floridai bíróság november 22-én hagyta jóvá a megállapodást, ami zöld utat adott a hawthorne-i székhelyű cég számára, hogy 2,2 millió dollárt ajánlva magáévá tegye az említett Pioneer Aerospace-t.

A connecticuti vállalat egyébként évtizedes múlttal rendelkezik, mint ejtőernyő fejlesztő és beszállító, hiszen a Gemini-programtól kezdve, a Marsra irányuló küldetéseken át, egészen a Crew, és Cargo Dragon űrhajókig terjed a fennhatósága a felszerelés biztosítását illetően.

A Pioneer Aerospace még november 9-én benyújtotta az eszközvásárlási egyezményt, melyet a SpaceX-szel kötöttek, aminek értelmében utóbbi lényegében felvásárolta a Pioneer összes eszközét, ideértve az ejtőernyőkre vonatkozó szellemi tulajdonjogokat is. Magát az üzletet azonban egyik cég kívánta nyilvános keretek között részletezni, viszont egy meg nem nevezett ipari forrás arról adott tájékoztatást, hogy az ügylet mögött valószínűleg egyfajta biztonsági intézkedés áll. A beszállítói lánc megőrzésére irányuló megállapodás feltételezhetően olcsóbbnak mutatkozott, mint amennyit a SpaceX egy új importőr keresésére,  valamint az alkatrészek újbóli minősítésére költött volna.

Maga a felvásárlás azért is említésre méltó, mivel a SpaceX nem igazán szokott, vagy legalább is ritkán „kebelez” be más cégeket; a 2002. március 14-én, Elon Musk által alapított vállalat fennállása óta mindössze egy meg nem nevezett gépgyárat, és a Swarm Technologies nevű startupot vásárolta meg.

A Crew-4 űrhajójának csobbanása. Forrás: NASA/SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye