A SpaceX egy nap alatt tervez Starlink, OneWeb és Iridium műholdakat is az űrbe juttatni

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Mozgalmas hétvégéje lehet a cégnek, hiszen két és fél nap alatt három indítást terveznek végrehajtani, ezekből az első már meg is történt.

Jó úton halad azon kitűzött cél felé a SpaceX, hogy elérjék idén a 100 indítást, az összes saját rakétatípust egybe véve: ezen a hétvégén továbbra is komoly tempót diktálva három indítás végrehajtása van tervben, melyek közül az egyik egy újabb emberes küldetés, az Axiom-2 lesz vasárnap késő este. A sűrű programot jól mutatja, hogy a hawthorne-i cég mindhárom indítóállásán egy-egy Falcon-9 várakozott a felbocsátására: Cape Canaveral-ben az LC-39A-n az Axiom-2 küldetés, az SLC-40-en a Starlink 6-3, a Vandenberg Űrhaderőbázison pedig az SLC-4E-n az Iridium-9 & OneWeb #19 küldetések hordozórakétája állt készen.  Elsőként tekintsük át a házon belüli Starlink-missziót, ami ma reggel már le is zajlott, később pedig a OneWeb indítás részleteivel frissítjük cikkünket.

A B1076 jelű Falcon-9 tehát a Cape Canaveral Űrhaderőbázisról kezdte meg ötödik útját, rakterében újabb 22 darab második generációs Starlink v2 Mini műholddal. A két korábbi, hatodik műholdréteg bővítésére irányuló start során „csak” 21 egység indult, így ezúttal még jobban próbára tették a rakéta képességeit. Mindössze öt nap és egy óra telt el azóta, hogy erről az indítóállásról emelkedett el egy F9, mivel múlt vasárnap reggel a Starlink 5-9 küldetés kezdődött meg innen, így ismét egy rekorddöntésre került sor, az eddigi 5 nap 3 órás „fordulóidő” rekordot adták át a múltnak.

A ma reggeli startra néhány időpont-módosítás után végül 8:19-kor került sor, és ezúttal is egy teljesen sima emelkedést és visszatérést láthattunk a hordozótól. Az F9 második fokozata egy 344×353 km-es, 43° hajlásszögű pályára állította az újgenerációs műholdak harmadik csoportját, ami majd 530 km-es pályán fog üzembe állni néhány héten belül. A B1076 első fokozatra az A Shortfall of Gravitas drónhajó várakozott az Atlanti-óceánon, Floridától 637 km-re délkeleti irányban. Nagyjából egy órával a felbocsátást követően erősítette meg a SpaceX, hogy a 22 műhold megfelelően levált, így jól kezdődött a hétvége a cég számára.

A Starlink 6-3 indítása. Fotó: Charles Boyer (@TheOldManPar)

Iridium-9 & OneWeb #19 küldetés
Péntek délután 15:19-kor, tehát percre pontosan 8 órával az első küldetés után máris következhet a hétvége második missziója, mely a kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázisról indul. A főszereplő a B1063-11 jelű Falcon-9, rakománya pedig különböző műholdakból áll: a OneWeb megbízásából 16 szatellit kezdheti meg útját az űrbe, melyek közül egy darab az angol-indiai cég második generációs konstellációjának demonstrációs egységeként kerül felbocsátásra. A OneWeb JoeySat elnevezésű űreszköz olyan technológiával rendelkezik, ami a műholdak közti kommunikációt erősíti, illetve lehetővé teszi, hogy egymást felváltva biztosítsanak megfelelő Internet-elérést egy adott terület számára.
Mellettük egy régi partner, az Iridium cég öt darab Iridium Next műholdja kap helyet a raktérben, melyek tovább erősítik a már kiépített konstellációt, és néhány társukat váltják abból a 75 darabból, amiket 2017 és 2019 között állítottak pályára. 
Az indítás érdekessége lesz, hogy a SpaceX a Falcon-9 második fokozatának MVac-1D hajtóművénél újra a rövidebb fúvókát alkalmazza, amik gyorsabb és költséghatékonyabb gyártást eredményeznek. Ezeket az átalakított fúvókákat könnyebb rakományoknál és kisebb energiaigényű pályára állításoknál tudják alkalmazni. Az összesen 21 darab, poláris alacsony Föld körüli pályára indítandó műhold mindössze 6600 kg össztömeget jelent a Falcon-9 17600 kg-os hasznos teherkapacitása mellett, így adódik lehetőség ezen megoldás alkalmazására. 

Az indítás részleteivel frissítjük majd cikkünket!

Frissítés 05.20.: Egy nap csúszással ugyan, de végre elindulhatott a fentebb említett B1063 11. útjára, mely repülése ismét nem tartogatott semmiféle meglepetést. Az első fokozat fedélzeti kamerája folyamatosan szolgáltatta a látványos felvételeket visszatérése során, így nyomon követhettük az Of Course I Still Love You (OCISLY) drónhajóra történő leszállását is, amit ez úttal is hiba nélkül abszolvált a Falcon-9-es. A műholdak szeparációja egyelőre még várat magára, de amint megtörténik, tovább frissítjük cikkünket!

A SpaceX Twitter-bejegyzésében megerősítette, hogy mind az 5 darab Iridium Next műhold, és mind a 16 OneWeb szatellit megfelelően levált a második fokozatról, így teljes mértékben sikeres küldetést teljesített a Falcon-9 hordozórakéta.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye