A SpaceX elindította a 25. utánpótlás-szállítmányt is a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

25/30/130: A mai indítás több szempontból is kerek volt, ugyanis „negyedszázados” lett a SpaceX a NASA megbízásából történő utánpótlás-szállítmányok felbocsátásában a Nemzetközi Űrállomásra, amik először a CRS, majd a CRS-2 szerződés keretében valósultak meg (az első szerződés alapján 20, a második alapján eddig 5 teherszállító küldetésre került sor, és még további 10 indításra szól a megbizatás). Az idei 30. Falcon-9 indítás után a 130. sikeres első fokozat visszatérést is ünnepelhette a SpaceX.

A CRS-25 küldetés startjára azután került sor, hogy a Dragon teherűrhajó segédhajtóműveinek szelepeinél fellépő szivárgást sikerült kijavítania a szakembereknek, ez nagyjából másfél hónapos csúszást jelentett az eredetileg tervezett indítási dátumhoz képest. Mára viszont minden összeállt ahhoz, hogy elindulhasson a következő amerikai teher- és utánpótlás-szállítmány az ISS-re, és a Falcon-9 B1067 meg is kezdte ötödik útját magyar idő szerint 2:44-kor az LC-39A indítóállásról a Kennedy Űrközpontból. Ez a hordozó egy kivételével csak a NASA által megrendelt indításokat hajtott végre: korábban a CRS-22, Crew-3 és Crew-4 küldetések űrhajói is ezzel az első fokozattal indultak. A hasznos teher feljuttatását az űrállomásra a már harmadik küldetését megkezdő C208-3 jelű Dragon-2 teherűrhajó hajtja végre a CRS-21 és 23 küldetések után.

Az indítás során semmilyen probléma nem lépett fel, a fokozatszétválás után pedig az első fokozat azonnal megkezdte a visszafordító-lassító manővert. Erre azért volt szükség, mer az „A Shortfall of Gravitas” ezúttal közelebb várakozott a floridai partoktól az Atlanti-óceánon, így a hordozórakétának rövidebb idő alatt kellett végrehajtani a visszatérést és leszállást. De a Falcon-9 ezúttal is hibátlanul látta el feladatát, és 7 perc 42 másodperccel az indítóállás elhagyása után saját 5., összességében a 130. sikeres leszállást teljesítette. Néhány másodperccel ezt követően a második fokozat vákuum-optimalizált Merlin hajtóműve is befejezte a működést, majd három perc gyorsítás nélküli keringési fázis után a teherűrhajó levált a fokozatról, és megkezdte önálló repülését az ISS felé. A további pályaemelő és megközelítési periódus másfél napig fog tartani, és a tervek szerint szombat délután 17:20-kor kerülhet sor az automata dokkolásra a Harmony modul elülső, IDA-3 dokkolóportjára. Miután sikeresen megérkezett a Dragon-2, az űrhajósok megkezdik a nyomás alá helyezett és nyomáson kívüli raktérből a hasznos teher kirakodását. A misszió keretében számos tudományos kísérlethez, kutatáshoz szükséges felszerelés érkezik, ezekről bővebben ebben a cikkben írtunk. A kapszula nagyjából egy hónapos fenttartózkodás után fog visszatérni a Földre.

Fotók: Trevor Mahlmann

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye