A SpaceX engedélyt kapott 7500 darab 2. generációs Starlink-műhold felbocsátásához

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Csütörtökön az FCC (Federal Communications Commission – Szövetségi Kommunikációs Bizottság) kiadta a hivatalos engedélyt a SpaceX számára 7500 darab újgenerációs Starlink-műhold felbocsátásához. Ez egyrészt jó hír a hawthorn-i magáncégnek, hiszen Elon Musk jó ideje azt hangoztatja, hogy a Starlink internetszolgáltató műhold-konstelláció sikerétől nagyban függ a SpaceX pénzügyi stabilitása, és ezért minél előbb szeretnék megkezdeni a második generációs műholdak indítását (ehhez persze még a Starship óriásrakétának is bizonyítania kell működőképességét). Másrészt viszont a most engedélyezett mennyiség egyelőre csak a negyede az összesen 30000 műholdból álló tervnek, de a további engedélyek kiadását bizonyos feltételekhez köti az FCC. Ekkora méretű konstelláció esetén ugyanis jóval nagyobb figyelmet kap az alacsony Föld körüli pálya telítettsége, az ott keringő aktív és inaktív űreszközök száma, ezért a SpaceX-nek szorosan együtt kell működnie a NASA-val, a National Science Foundation-nel rádiócsillagászati szempontból, és egyéb műholdas szolgáltatást nyújtó cégekkel a biztonságos üzemeltetést szem előtt tartva. A második generációs szatellitek jóval nagyobbak és hatékonyabbak a korábbi verziókhoz képest, ebből kifolyólag létszükségletű a cég számára a kostelláció minél előbbi kiépítése.

A SpaceX idáig mintegy 3500 Starlink v1.0 és v1.5 verziójú műholdat állított pályára öt különböző rétegben, és az utolsó júniusi felmérés alapján 500.000 előfizető használja már a szolgáltatást. A Starlink-rendszer a lakossági felhasználás mellett már egyre több állam, nemzetközi vízi- és légiközlekedési vállalat számára nyújt internetelérést, de nagy szerepe van Ukrajna kommunikációs infrastruktúrájának biztosításában is az orosz-ukrán háborúban.

A Starlink v2.0 látványterve. Forrás: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye