A SpaceX hétvégi indításainak összefoglalója

Kapcsolódó

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

Előbb egy költségmegosztó, majd egy saját Starlink küldetés végrehajtására került sor.

Ismét mozgalmas időszak elé néz a SpaceX (na nem mintha eddig az év túl gyér lett volna számukra indítások szempontjából): a hétvégén két Falcon-9 felbocsátás is tervben van kevesebb mint fél napon belül.

425 Project Flight 1

A héten második alkalommal indult el egy Falcon-9, mely egy költségmegosztó küldetés keretében történt: fő hasznos teherként egy felderítő műhold kapott helyet a raktérben a dél-koreai Defense Acquisition Program Administration (DAPA) megbízásából, emellett pedig legalább három egyéb űreszköz is szerepelt a „szállítólistán”. A misszióra  a B1061 jelű hordozót jelölték ki, mely kedden repült társához hasonlóan a 17. felbocsátását hajtotta végre, így az egyik legtöbbször használt első fokozatnak minősül a flottában (ez az a Falcon-9, mely az első két operatív Nemzetközi Űrállomásra történő személyzetszállító küldetést, azaz a Crew-1-et és Crew-2-t is végrehajtotta). További érdekesség, hogy ez a misszió jelentette a Falcon-9 hordozó 250. sikeres visszatérését.

Az indításra magyar idő szerint 19:19-kor került sor a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E állásáról, a rakéta a megszokott magabiztossággal hajtotta végre feladatát. Az első fokozat szárazföldi visszatéréssel és leszállással fejezte be útját az LZ-4 zónán, míg a második fokozat 500 km-es napszinkron pályára állította a műholdat, mely egy öt egységből álló csoport első tagja volt. Bár ugyanabba a kategóriába tartozik a DAPA szerint, a későbbi űreszközöktől eltérő optikával rendelkezik: egy ún. elektro-optikai infravörös (EO/IR) képalkotó berendezést kapott, míg a többi négy apertúraszintézises radarral (SAR) lesz felszerelve. Előbbi előnye, hogy a látható fénytartománytól az infravörös tartományig végez képalkotási tevékenységet, de vastagabb felhőrétegen nem képes átlátni. A SAR-t ezzel ellentétben nem zavarja semmilyen időjárási körülmény, cserébe viszont nem képes olyan tiszta képalkotásra, mint az infravörös berendezés.
A többi, másodlagos rakományt illetően egy ír cubesat, az EIRSAT-1 állt pályára, mely a University College Dublin és a Queen’s University Belfast közreműködésében valósult meg és gamma-sugárzás modullal szerelték fel, emellett pedig egy saját fejlesztésű hővédő borítást és szoftveres helyzetmeghatározást tesztelnek majd vele. További ismert űreszközként a University of Melbourne Space Industry Responsive Intelligent Thermal Satellite nevű nanoműhold is az űrbe jutott, melyet az Olasz Űrügynökség gyártott le az ausztrálok számára. Feladata különböző sugárzások (gamma és röntgen) mérése lesz spektrométereinek segítségével. Harmadikként pedig az Alba Orbital egy hasznos terhe is megkezdte útját, mely vagy az Alba Cluster vagy a cég Unicorn-2 rendszerének tagja lesz, de erről nem olvasható bővebb információ.

Az emelkedés pillanata. Forrás: Pauline Acalin
Visszatérés közben. Forrás: Pauline Acalin

Starlink 6-31

December 3-án vasárnap kerülhet a hónap első házon belüli küldetésére is, melynek keretében újabb 23 darab Starlink egység indul az űrbe. A Falcon-9 hajtóművei magyar idő szerint szombat reggel 5:01-kor pöröghetnek fel, hogy aztán a rakéta a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról kezdje meg útját és állítsa rakományát alacsony Föld körüli pályára. Ez a küldetés a Falcon-9 idei 85., összességében kereken 290. indítását jelenti, míg a SpaceX már 89 teljesített küldetéssel fog rendelkezni 2023-ban. Amint ez a misszió is lezajlott, a repülés eredményével frissítjük cikkünket!

Frissítés dec. 3. 9:11: Ma reggel végül minden gond nélkül hajtotta végre a SpaceX ezt az indítást is, ami összességében a 91. idei küldetést jelentette (beleszámítva a Starship két repülését is). A Falcon-9 B1078 jelű hordozó hajtotta végre a 23 műhold pályára állítását, az első fokozat pedig ismét tökéletes leszállást teljesített az A Shortfall of Gravitas drónhajóra. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye