A SpaceX igyekszik tovább csökkenteni a Starlink műholdak fényvisszaverő képességét

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

A legutóbbi Starlink 6-16 küldetés során felbocsátott 22 műhold kivetéséről tett közzé minap az X-en egy látványos videót a SpaceX. A felvételen egy speciális, korábban nem látott újítás is látható. De mi is ez pontosan?

Az új, 2. generációs Starlink műholdak felületén elhelyezett dielektrikum tükrök, valamint rendkívül sötét fekete festés segítségével szeretnék elnyelni, illetve elirányítani a napfényt, hogy a Föld felszínéről még a mostanitól is kevesebb mértékben legyenek észlelhetőek a Starlink műholdak. A dielektrikum tükör egy optikai eszköz, amely egymáson fekvő dielektrikus tulajdonságú vékonyrétegekből áll. A vékonyrétegeket egy hordozó, például üveg felületén alakítják ki.

A dielektrium tükör működésének elve. Forrás: wikipedia.org
Forrás: SpaceX

A hivatalos SpaceX dokumentációban ezt írják: “Szilárdan hiszünk az éjszakai égbolt védelmének fontosságában, hogy azt mindenki élvezhesse, ezért a Starlink csapata a világ vezető csillagászaival dolgozik együtt a műholdak fényerejének csökkentésén. A Starlink csapata továbbra is megosztja a bevált gyakorlatokat a fényerő-csökkentéssel kapcsolatban, és a dielektrikum tükörfóliát költség ellenében elérhetővé tette más műholdszolgáltatók számára. Ezzel a SpaceX az iparág elkötelezettségét demonstrálja az égbolt szennyezésének csökkentése iránt, jelentős előrelépés mind a csillagászok, mind a nagyközönség számára.”

Dark mode powered by Night Eye