A SpaceX megkezdte a Starlink-hálózat harmadik rétegének kiépítését is

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Ma hajnalban került sor az 50. Starlink-indításra, ami egyben a harmadik műholdréteg kiépítésének megkezdését is jelentette. A teljes, nagyjából 12000 egységből álló hálózat ugyanis öt különböző pályamagasságon és hajlásszögű pályán fog működni, a SpaceX pedig most jutott abba a fázisba, hogy sorrendben a negyedik réteg műholdjait is elkezdje felbocsátani, ami magasság szempontjából a harmadik szint lesz. Ez a réteg összesen 348 Starlink műholdból áll majd, ezek 560 km-es magasságú és 97,6°-os inklinációjú, valószínűleg napszinkron pályán keringenek majd.

A Starlink 3-1 jelű küldetés indítására a Vandenberg Űrhaderőbázisról került sor magyar idő szerint 3:39-kor. A Falcon-9 B1063 hordozórakéta hatodik misszióját 46 műholddal kezdte meg ködös-felhős időben a kaliforniai indítóközpontból. Ezúttal is minden a lehető legsimábban ment az indítás során, és az első fokozat a visszatérési fázis után hibátlan leszállást hajtott végre a Csendes-óceánon várakozó Of Course I Still Love You drónhajóra. A második fokozat Merlin MVac-1D hajtóműve ezúttal is kétszer indult be, melyeknek köszönhetően a műholdak elérték a 308×320 km-es magasságot, ahonnan a leválás után a következő napokban saját ionhajtóműveikkel fogják elérni a végső 560 km-es pályát. Amint a 46 Starlink egység üzembe áll, a 97,6°-os hajlásszögű pálya alapján főleg sarkköri területek számára biztosítanak majd Internet-elérést. A mostani sikeres felbocsátással összesen 2805 szatellitet juttatott már a világűrbe a SpaceX, melyek közül 2085 üzemel. A következő Starlink-indításra a jelenlegi tervek szerint még ezen a héten vasárnap kerülhet sor, viszont előbb pénteken egy újabb utánpótlás-szállító küldetést hajt végre a cég a Nemzetközi Űrállomásra a CRS-25 keretében.

Fotó: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye